”Folk verkar störa sig på kombinationen juridik och glamour”

Veckans bloggare möter mycket fördomar från folk som inte känner henne

NYHETER

Vardagen för Karolina Lassbo, 25, består av tuffa juridikstudier. Men i bloggen är det inte lagar och förordningar som gäller – utan glamour.

– Det är avkopplande att fly bort bland galaklänningar och choklad, säger Karolina Lassbo.

Foto: PRIVAT
Juriststudenten Karolina Lassbo skriver om glamour i sin blogg.

Det var på Bloggforum i höstas som jag först lade märke till Karolina Lassbo.

Bloggforum är en seminariedag för bloggare, och paneldebatten handlade om upphovsrätt på nätet. Men diskussionen hade fått en rejäl slagsida mot att det går att göra i princip vad som helst på nätet.

Snett framför mig sköt en hand upp i luften. En gyllenblond, välsminkad ung kvinna viftade.

– Får jag säga en sak?

Det fick hon, och vad som följde var en konkret och välformulerad bild dels av vad lagen säger när det gäller upphovsrätt på nätet, dels av rättspraxis.

Bloggar om glamour

Kvinnan var Karolina Lassbo, juriststudent med 1,5 år kvar till en dubbelexamen i juridik och psykologi. Men det är inte det hennes blogg till största delen handlar om.

– Jag ville att bloggen skulle vara en så stor kontrast som möjligt från den seriösa juristvärlden, detta för att tydligt skilja studier och arbete från privatliv, säger Karolina.

– Jag och min kompis försökte därför att hitta ett så töntigt namn som möjligt. Den fånigaste filmen jag någonsin sett heter ”En prinsessas dagbok” och då lade vi in ordet glamour framför prinsessa så att det skulle bli extra löjligt.

”En glamourprinsessas dagbok”, alltså. Varför bloggar du om just glamour?

– I och med att jag läser juridisk doktrin och propositioner från morgon till kväll så behöver jag ett sätt att koppla av samtidigt som jag hämtar nya krafter. Då blir det naturligt att ibland ta en liten paus och göra något som inte kräver någon större tankeverksamhet. Det är avkopplande att fly bort bland galaklänningar och choklad.

Varför startade du bloggen?

– Jag började av en ren slump egentligen. Jag fick nämligen bloggen designad av en kompis. Syftet var att vi lättare skulle hålla kontakten medan hon och flera andra var iväg som utbytesstudenter.

Vad är glamour för dig?

– Glamour förknippas oftast med yttre ting som fina klänningar, champagne och annat som är lyxigt och flärdfullt. Men jag tror att den äkta glamouren finns på insidan av oss. Naturlig skönhet som vackra skogsområden eller blommor har egentligen större glamourvärde än ”konstgjord” glamour.

Och så juridik då. En märklig blandning, kan tyckas vid första anblicken, och samtidigt befriande, att båda får plats. Du är blond, snygg och glamorös - och samtidigt kunnig och kompetent. Händer det att du möter fördomar från folk som bara ser till det yttre?

– Ja, fördomar från folk som inte känner mig har jag levt med under större delen mitt liv. Många människor verkar tro att en sminkad blondin är mindre begåvad eller inkompetent, och den bilden kan tyvärr endast förändras ifall man bevisar motsatsen. Jag får dagligen elaka kommentarer och nedlåtande mail från folk som verkar störa sig på kombinationen juridik och glamour, och en del undrar ifall det verkligen är jag själv som har skrivit de mer seriösa inläggen i bloggen.

Vad skulle du aldrig blogga om?

– Jag skulle aldrig skriva om mitt eget sexliv, och inte om någon annans heller för den delen.

Drar du en gräns när det blir för privat?

– Absolut gör jag det. Jag skulle aldrig hänga ut mina vänner och bekanta med fullständigt namn och jag är mycket noggrann med vilka uppgifter jag lämnar ut om mig själv.

Vilka bloggar läser du själv varje dag?

Jag hinner tyvärr inte läsa alla bloggar som jag skulle vilja läsa, men till mina favoriter hör Legally Blonde, Carl Bildt, Tingsnotarien i obygden och Karolin A Johansson.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att den röriga och osammanhängande lagtexten i brottsbalkens 34:e kapitel skrivs om. Annars önskar jag att CSN skyndar på med min studieförsäkran så att jag får några pengar någon gång. Jag är less på nudlar och konservburkar.

En glamour- prinsessas dagbok

Lotta Holmström