– Folk tror att jag sitter i parken och super

Magnus, 18, är punkare och nykterist

NYHETER

Jag heter Magnus Nilsson, jag är 18 år och har nog aldrig haft några krav på mig från mina föräldrar.

Jag har haft tuppkam i 5 år, jag går med söndriga klädesplagg och nitar. När folk ser mig så tänker de nog att jag är en sådan skum figur som sitter och super i parken.

Vad de aldrig verkar tro om mig är att jag har väldigt bra betyg och att jag aldrig druckit alkohol, jag hjälper personer så mycket som jag kan även om det tär på mig själv.

Mina vänner tror knappt på att jag är nykterist, varför? Min huvudfråga i denna debattartikel är ”Är det föräldrarnas fel?”

Detta är en fråga jag ställt mig många gånger och jag har kommit fram till ett par olika teorier som jag tänker framföra. Vi har i dag väldigt mycket tonåringar som förtär alkohol och kastar bort sitt liv på olika sätt, frågan är varför.

Många säger att det är grupptrycket, även folk som själva är i själva smeten. De jag pratat med säger att inte dricka vore att göra sig själv socialt handikappad. Det verkar som i mina ögon att ungdomar inte verkar klara av att vara självständiga, de verkar behöva tillhöra en större grupp för att orka med sig själva.

Jag säger samma sak då det gäller kärlek, kan man inte leva med sig själv så kan man inte leva med någon annan.

Jag tycker det är viktigt att man satsar på att stärka ungdomarna som individer, att de vågar stå för vad de är och vad de tycker.

Min teori är att det problemet börjar i hemmet vid uppfostringen. Jag har alltid fått göra vad jag velat, klä mig som jag velat och så vidare, min mor har till och med hjälpt mig genom att sy till kläderna efter mina behov eller rakat min skalle även om hon inte riktigt tyckt om det.

Jag anser att då en förälder inte låter sitt barn växa upp där barnet själv får välja hur att se ut så utvecklar inte barnet den självständighet som behövs, barnet kommer fortsätta behöva folks godkännande i framtiden.

Mitt förslag på ändring är att gå till föräldrarna och säga; låt ditt barn växa upp till en självständig människa!

Vad tycker du?

Magnus Nilsson , Lunarsmeknamn: Trikisatan

ARTIKELN HANDLAR OM