Experten: ”Omoraliskt representera med gåslever”

NYHETER

Samtidigt som Lars Danielsson representerar med gåslevermiddagar försöker jordbruksminister Ann-Christin Nykvist verka mot produkten.

– Gåslever förekommer inte längre på menyn vid representation som regeringskansliet anordnar, skriver hon i ett djurrättsärende.

Lars Danielssons lyxmiddag för skattebetalarnas pengar på La Maison du Cygne i Bryssel gick loss på 9 887 kronor.

Bland Danielssons tio gäster till bords var Göran Persson, Laila Freivalds, departementsrådet Helen Eduards och fyra livvakter.

Grym produktion

De drack champagne och fina viner, åt ostron och delikata varmrätter.

Och åt gåslever.

En omstridd rätt, flera av Danielssons partikolleger är emot den grymma produktionen av gåslever.

Jan Emanuel Johansson har i riksdagen ställt frågan om ett saluförbud i Sverige och framfört:

”Tvångsmatning av ankor och gäss för produktion av ank- och gåslever, så kalad foie gras, är inte förenlig med svensk djurskyddslagstiftning. Tvångsmatningen är ytterst plågsam och ett antal djur sätter livet till i själva uppfödningsfasen.”

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist tror inte på ett saluförbud, men säger:

– Vi har ett produktionsförbud i Sverige och anledningen är att vi tycker att produktionen inte överensstämmer med ett gott djurskydd.

– När vi får tillfälle så driver vi i olika EU-sammanhang ett stopp för gåsleverproduktion.

Omoraliskt val

I ett diariefört brev till en privatperson den 29 november 2005 uppger jordbruksministern också att gåslever inte längre förekommer i representation som ordnas av regeringskansliet.

–I regeringskansliets egen restaurang i Rosenbad har de slutat servera gåslever, säger hon.

Mikael Pedersen i Före-ningen praktisk djuretik tycker det är direkt omoraliskt av Lars Danielsson att representera med gåslever:

–Djuren lider oerhört under produktionen av gåslever. Jag tycker att en offentlig person i en sådan position inte bör välja den här typen av oetiska produkter, säger han.

–Häromdagen beslutade Operakällaren att sluta servera gåslever av djuretiska skäl.

Richard Aschberg