...men maten är utsökt

Testar favoritkrogen Aftonbladets reporter Svante Lidén testar Lars Danielssons favoritkrog i Bryssel, exklusiva La Maison du Cygne. Där proväter han en femrättersmeny med bland annat gåslever och hummer.
NYHETER

BRYSSEL

Smakar det så kostar det.

Aftonbladet har provfrossat på statssekreterare Lars Danielssons favoritkrog i Bryssel.

Och jodå. Statssekreteraren, liksom hans gäster Göran Persson och Laila Freivalds bör har gått proppmätta och belåtna därifrån.

I förrgår avslöjade Aftonbladet hur Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson, åkt land och rike runt och smort kråset tillsammans med sina gäster. Gäster han helst inte ville nämna vid namn.

Och i går kväll steg Aftonbladet in på Danielssons favoritställe i Bryssel, den exklusiva krogen La Maison du Cygne.

Den ligger i en gammal palatsliknande byggnad från 1600-talet i ett hörn av Grand Place, mitt i stan.

Privat hiss

Man kommer upp via en liten privat hiss.

Vinskåpet i entrén är en dröm.

Hit kommer politiker, pampar och turister med feta plånböcker. Krogen andas tradition, diskretion och klass - precis som en statssekreterare kan vilja ha det.

Gåslever

Betjäningen är blixtsnabb, det finns nästan fler kypare än gäster.

Av rent fysiologiska skäl klarar vi inte av att prova hela den meny som statssekreterare Danielsson njöt av tillsammans med Göran Persson, Laila Freivalds, Danielssons närmaste medarbetare departementsrådet Helen Eduards, fyra livvakter och några till.

För att undvika tarmvred nöjer vi oss med en blygsam femrättersorgie. Plus en räcka tilltugg som serveras av bara farten.

-Ostronen kom från Bretagne, i dag, säger kyparen och slänger fram ett halvdussin.

Jag hade gärna smällt i mig fler om det inte vore för den fantastiska hummern.

-Dagsfärsk, försäkrade kyparen.

Jag tror honom.

Sedan, jag vågar knappt säga det: gåslever.

I dessa fågelinfluensatider känns det nästan oanständigt att beställa in gåslever. Men kunde Danielsson så kan jag.

Det gäller att passa på in-nan influensan utrotat gässen. (Och om de ändå skulle klara sig så har till och med krogar som Operakällaren lagt av med gåslever efter påtryckningar från fågelvänner som menar att gässen behandlas grymt.)

Smälter i munnen

Därefter kommer den mjälla duvan. Den är inte skjuten på det regniga torget utanför.

-Ringduva, från Ardennerna tror jag, säger kyparen.

Oavsett var den kommer i från så smälter den i munnen.

De små läckra lammkotletterna har en svag smak av dijonsenap, och den lilla spenatkakan till smakar ljuvligt.

Valuta för pengarna

Måste diskutera saken med Danielsson när jag får tillfälle.

Men vi kan garantera att du, genom din representant Lars Danielsson, kan glädja dig åt att du fått full valuta för skattepengarna.

I dag blir det, i bästa fall, lågpriskebab på Götgatan. För mig alltså.

Fotnot: Svantes och Lars

nota, inklusive två glas champagne:

225 euro, motsvarande

2 094 svenska kronor.

Svante Lidén