Nybakat!

Klassiska limpor lockar mer än flashiga trender

Foto: ANDREAS ENBUSKE
Bästa bullbuddies "I morse vaknade jag halv fem och längtade till jobbet. Så vill jag fortsätta ha det. Det är jättelyxigt att stå i ett kök hela dagarna med sin bästa kompis, lyssna på musik och få besök av trevliga kunder", säger nyblivna bageriägaren Helena Bergkvist (till vänster) tillsammans med kompanjonen Helene Fourie.
NYHETER

Från flashigt mediejobb till hembakt och småskaligt.

Helena Bergkvist hoppade av karriären för att öppna bageri.

-Jag lägger mig efter Bolibompa för att gå upp vid fyra och baka surdegslimpor.

Foto: ANDREAS ENBUSKE

Nu ska det vara småkakor till kaffet. Och klassiska limpor och frallor till frukosten.

På flera håll i stan har små traditionella bagerier börjat dyka upp.

Ett av dem är Gamla Enskede Bageri.

Efter att ha haft en framgångsrik regissörsagentur och företrätt kända regissörer som Johan Renck och Jonas Åkerlund lade Helena Bergkvist, 33, ner firman och satsade på surdeg.

I dag driver hon och barndomsväninnan Helene Fourie Gamla Enskede Bageri.

"Ingen erfarenhet"

- Jag hade ingen erfarenhet av bakning, men ville komma ifrån resor, dator och mobil. Jag är matintresserad och har länge tyckt att det behövs ett bra bageri i Enskede där jag bor. Så när jag hittade lokalen började jag läsa på, provbaka, slänga, provbaka igen och låta kompisar betygsätta resultatet.

Den tredje december förra året var det premiär. Redan första dagen var det kö långt ut på gatan.

Säljer slut varje dag

-Vi säljer slut varje dag. Ibland måste vi stänga tidigare för att allt tar slut.

Men de har inga planer på att expandera.

-Absolut inte. När vi öppnade bestämde jag mig för att aldrig expandera och aldrig jämföra mig med andra.

Hur står ni er i konkurrensen mot jättemuffins och focaccia?

-Ingen aning. Ingen har någonsin frågat efter det. Det folk vill köpa här är surdegslimpor, bullar och hemgjort knäckebröd.

Tre ställen för dig som tröttnat på ciabatta och brownies

Terri Herrera Eriksson