Både gott och flott

- men Centro lever inte riktigt upp till gourmet- standard

1 av 4 | Foto: Foto: PETER KJELLERÅS och ANDREAS ENBUSKE
NYHETER

Centro sätter inte g:et i gourmet.

Men det är rätt gott ändå.

Maten som serveras är enligt dem själva modern svensk-europeisk gourmetmat. Och det stämmer relativt bra. Men kraven blir mycket högre när man väljer att steppa upp i gourmetdivisionen.

På många punkter prickar de rätt; de serverar förtjusande amuse bouche-anrättningar, de har få men välkomponerade rätter på menyn och de använder bra råvaror som oftast behandlas med kärlek och respekt. Dessutom har de en överdängare till brödkorg, med ett assortiment av egenbakade läckerheter.

Finkockssyndrom

Men något som kännetecknar riktig gourmetmat är att man tar den till sitt hjärta och sparar som ett omhuldat minne. Det vattnas till exempel fortfarande i munnen när jag tänker på ett speciellt ankbröst som jag åt på Videgårds kring 1998.

Om jag kommer att minnas Centros ankbröst med pumpa, anklever och persilja om åtta år, så kommer det att vara för att det led av ett typiskt finkockssyndrom. Av rädsla för att det ska bli torrt så får det bara blixtsnabbt komma i närheten av lite värme. Med resultatet att det blir lite väl rött och slibbigt.

Potatispuré verkar vara tillbehöret de jour, både gösen, ankbröstet och reninnanlåret serveras med det. Variation tack!

Den som vill ha en introduktion till Centroköket bör välja den prisvärda fyrarättersmenyn för 499 kronor. Ostbrickan är höjdpunkten.

Populärt på kort tid

Centros bar har på ganska kort tid blivit ett ställe att räkna med. Ett ställe där man möter folk man känner och springer in i folk man vill glömma. Centros har inte riktigt samma självklara pondus än, men fördelarna överväger helt klart nackdelarna.

Matombudsmannen