Hälften av de sjuka dör

Aftonbladets Caroline Hougner har svaren på alla de svåra frågorna

NYHETER
Foto: Curt-Robert Lindqvist
En död fågel som hittats på Hamnefjärden vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Vet man varifrån de två smittade fåglarna kommer?

-Ja, med största sannolikhet från Tula, ett smittdrabbat område söder om Moskva.

Är viruset av samma sort som i Ryssland?

- Ja, så långt man hittills sett är det identiskt med stammen i Novosibirsk, JiangXin i Kina och Nigeria.

Fanns det fler döda fåglar i området?

- Ja, ett 30-tal, men man skickade bara in fyra av dem.

Hur länge har viggarna varit i Oskarshamn?

-Troligen kom de i december då Ryssland fick ett rejält kalluftsinbrott och vattendragen frös.

Finns viggar på fler platser i Sverige?

-Ja, från Smygehuk i söder och utmed kusten upp till Stockholm. De största flockarna brukar ses i Kalmarsund, Skåne och Stockholms ström.

Kan alla fåglar drabbas av fågelviruset?

-Det vet vi inte. Hittills har viruset främst hittats hos flockfåglar som lever nära vatten och tamfåglar som höns och kalkoner. Men även kråkor och andra asätande fåglar har blivit smittade, liksom enstaka duvor.

Hur smittar fåglarna varandra?

-När de äter och dricker på platser där avföring från smittade fåglar finns.

Bör jag ta bort fågelbordet ute i trädgården?

-Nej, inte för fågelvirusets skull. Hittills har viruset bara hittats hos enstaka småfåglar och de har aldrig haft den här aggressiva varianten.

Är det farligt att mata fåglar?

- Nej.

Småbarn hittar ibland döda djur när de är ute och leker. Vad ska man göra om man upptäcker att de lekt med en död fågel?

-Barn ska helst inte röra vid döda djur alls. Har de gjort det ändå, ska de tvätta händerna med tvål och vatten.

Är barn mer känsliga för viruset än vuxna?

-Vi vet inte mer än att många barn insjuknat. Om de är mer känsliga eller har mer intim kontakt med fåglar går inte att säga. I Sydostasien där flest drabbade finns det ofta barnens uppgift att plocka kycklingar man köpt.

Även hundar och katter släpar med sig döda fåglar ibland. Kan de bli smittade?

-Ja, åtminstone katter har blivit sjuka och dött. Senast i går upptäcktes en smittad katt i tyska Rügen.

Kan katten smitta oss?

-Hittills känner vi inte till sådana fall.

Hur vet man att det inte är en vanlig influensa?

-Fågelinfluensan ger kraftfullare symtom. Sjukdomsförloppet är snabbt. De drabbade har insjuknat akut med hög feber, hosta och andningsbesvär som snabbt förvärrats.

Hur lång är inkubationstiden?

-En till tre dagar.

Dör alla som drabbas?

-Nej, hittills har hälften som fått diagnosen avlidit. Men det kan ju finnas fall där man blivit sjuk och återhämtat sig på egen hand.

Hur många människor har fått smittan hittills?

-173 har fått diagnosen sedan 1997 då viruset upptäcktes första gången. Av dem har 93 avlidit. Mörkertalet lär dock vara stort.

Hur stor är risken att bli smittad?

- I Sverige näst intill obefintlig.

Vi tänkte åka utomlands i sommar. Är det något jag ska tänka på?

-Undvik fågelfarmer och marknader med levande fåglar. Låt bli att köpa saker gjorda av fjädrar eller andra fågelprodukter. Många kanske inte tänker på att dunkuddarna, solfjädern eller den piffiga dammvippan kan komma från smittade fåglar.

Är det farligt att bada utomhus?

-Nja, om det finns mycket höga halter av viruset i vattnet och man får sig en kallsup finns en viss risk. Rena fågelsjöar bör man därför undvika. För att viruset ska överleva i vatten krävs dock en viss temperatur, surhetsgrad och salthalt. Hur många sådana vattendrag det finns är omöjligt att säga i dagsläget.

Är det riskfritt att dricka brunnsvatten eller ur en fjällbäck?

-Ja, brunnsvatten bedöms gå bra att dricka. Brunnen är ju täckt med lock. Inte heller fjällbäcken ska vara något problem här i Sverige. Vattnet rör sig så snabbt. Det man ska undvika är stillastående vatten där fåglar häckar eller man hittar mycket fågelspill.

Vågar man låta burfåglar som undulater och papegojor vara utomhus?

-Inte om det är mycket vilda fåglar i området. Annars är det viktiga att de inte dricker vatten ute, eftersom det kan ha varit i kontakt med vilda fåglar. Ställer man ut hela buren bör man täcka över ovansidan.

Törs man äta ägg från frigående höns?

-Plockar du äggen själv ska du tvätta händerna efteråt. Sedan ska hela ägget hettas upp till över 70 grader för att eventuell smitta ska oskadliggöras. Ät dock inte råa ägg.

Är det helt säkert att äta kokta eller genomstekta ägg?

-Ja, viruset finns endast på skalet.

Köttet då? Smittan finns ju i kycklingens mag- och tarmsystem.

-Bara du tillagar kycklingen i ugn, kokar eller steker den är det inget problem. Viruset dör när köttet hettas upp tillräckligt.

Många jägare är oroliga. Är det något de ska tänka på när de tar ur sitt byte?

-Ha handskar på och låt bli att ta i mun, näsa eller ögon medan fågeln rensas. Efteråt är det bara att tvätta sig med tvål och vatten.

Hur är det med färsk frukt. Den utsätts ju också för fåglars avföring?

- Ta det säkra före det osäkra. Tvätta alltid färsk frukt.

Finns det någon medicin som skyddar mot fågelinfluensa?

-I dagsläget finns två antivirusmedel godkända, Tamiflu och Relenza. De hindrar nybildat virus i kroppen från att spridas till fler celler. Det hjälper alltså inte om viruset hunnit spridas i kroppen mer än två dagar.

Ger årets influensavaccin något som helst skydd?

-Troligen inte.

Finns det något vaccin mot just fågelinfluensan?

-Ja, men det skyddar bara fåglar. Inom några år hoppas forskarna även kunna vaccinera människor mot fågelviruset. Det vaccinet kan ge skydd livet ut.

Vad gör jag om jag hittar en död fågel?

- Låt dem vara. Om man ändå vill ta hand om enstaka fåglar – så att inga andra djur eller barn får tag i dem – gräver du ner eller slänger dem i en plastpåse bland de brännbara soporna. Se bara till att ha handskar på dig och tvätta händerna efteråt. Är det flera fåglar som är sjuka eller har dött ska du låta dem vara och ringa din länsveterinär.

Går det att se om en fågel har fågelinfluensa?

-Hos kycklingar sjunker kammen ihop och de börjar tappa fjädrarna. När det gäller änder och gäss, som ofta har en mild variant av viruset naturligt i sina tarmar, blir de sällan sjuka och får inte heller några symptom.

Hur går det till när människor smittas?

-I de fall vi känner till har människor fått i sig slem via utandningsluften från sjuka fåglars luftvägar. Man tror även att smittan kan spridas via fåglarnas avföring. Samtliga smittade har levt väldigt nära smittade djur.

Vad gäller om man har lite höns för eget behov?

-Samma sak. Ge dem mat och vatten under tak och håll dem inne om det rör sig många vilda fåglar i området.

Fågelinfluensan är här - och frågorna många. Hur allvarligt är läget? Hur skyddar jag mig, mina barn, våra husdjur? Aftonbladets medicinreporter Caroline Hougner har svaren. Dagens experthjälp kommer från: Björn Olsen, ornitolog och professor i infektionssjukdomar på Högskolan i Kalmar, Marianne Elvander, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket och Jonas Karlsson, Tullverkets sakkunnige i fågelfrågor. Har du fler frågor om fågelinfluensan? Mejla till [email protected] Med hjälp av Sveriges främsta experter på området tar Aftonbladets Caroline Hougner fram svaren.

ARTIKELN HANDLAR OM