Skandinaver uppmanas lämna Västbanken

Dansk diplomat hotas med avrättning

NYHETER

FN uppmanar all sin personal från Skandinavien att lämna Västbanken.

Enligt SVT:s Aktuellt ska allvarliga hot ha riktats mot danskar och andra nordbor.

UD bekräftar uppgifterna för aftonbladet.se.

– Vi har bedömt uppgifterna så trovärdiga så att vi har sänt dem vidare till alla svenska organisationer som är verksamma på Västbanken, säger Nils Eliasson till aftonbladet.se.

En dansk diplomat hotas av kidnappning och avrättning. Och nu uppmanar FN:s organisation för palestinska flyktingar sin skandinaviska personal att lämna Västbanken. Det uppger SVT:s Aktuellt ikväll.

Enligt FN kommer uppgifterna om hoten från trovärdiga källor.

Nils Eliasson är Sveriges generalkonsul i Jerusalem.

Trovärdiga uppgifter

– Vi har bedömt uppgifterna så trovärdiga så att vi har sänt dem vidare till alla svenska organisationer som är verksamma på Västbanken. Det rör sig om ett 20-tal, säger han, till aftonbladet.se.

Sedan tidigare avråder UD svenskar från att vistas i området. De som ändå är där får nu själva avgöra om de nya hoten påverkar dem eller inte.

Danmark har evakuerat

Danmark har redan evakuerat sitt FN-kontor i Ramallah på Västbanken. Enligt Nils Eliasson finns bara en svensk FN-anställd i området. Den personen har sedan tidigare polisskydd dygnet runt.

Hoten mot skandinaver tros hänga samman med de publicerade teckningarna av profeten Muhammed. Teckningar som först publicerades i danska Jyllands-Posten i höstas.

Vem eller vilka som ligger bakom hoten var på onsdagskvällen inte känt.

Johanna Melén