Tjeckien stoppar svenska adoptioner

Orsak: Dödsfall i kommun i Jönköpings län

NYHETER

Jönköping

Tjeckiska myndigheter stoppar nu adoptioner till Sverige efter det tragiska dödsfallet i en kommun i Jönköpings län där två föräldrar åtalats misstänkta för att ha vållat den treårige adoptivsonens död.

- Vi kommer tillfälligt att stoppa alla svenska ansökningar om adoption, säger chefen för den tjeckiska myndigheten för barns internationella rättigheter, Rostislav Zalesky, till TV 4 Jönköping och Smålandsnytt i SVT.

Han säger sig vara bestört över vad som hänt pojken.

- Det är en sådan hemsk överraskning.

Ännu på onsdagen hade den tjeckiska myndigheten inte fattat det formella beslutet om adoptionsstopp men meddelade att det troligen sker inom kort.

- Det är mycket tråkigt om det är så, säger Eva Jonasson-Melin, vice ordförande i adoptionsbyrån Barnen framför allt, som förmedlade adoptionen.

Man ska nu lämna så mycket saklig information om händelsen som möjligt till Tjeckien.

Adoptionsmyndigheten i Tjeckien uttryckte oro för familjen och pojkens depression i ett brev till den svenska adoptionsbyrån någon månad före dödsfallet. Den informationen fördes enligt adoptionsbyrån vidare till kommunen.

Föräldrarna har också sagt att man misstrodde sjukvården och att det var därför man inte kontaktade läkare i tid. När pojken dog den 8 januari hade han sår och var drabbad av vävnadsdöd bland annat på fötterna och i underlivet. Pojken dog av blodförgiftning och lunginflammation. Hade han fått vård i tid hade han överlevt.

Familjens misstro på vården säger sig en företrädare för kommunen inte känna till. Hade det varit känt hade extra kontroller av familjen gjorts, enligt kommunen.

Föräldrarna i 30-årsåldern har åtalats misstänkta för bland annat grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada. Båda nekar till brott.

TT