Här hotar smittan

Nu höjs beredskapen för fågelinfluensan

NYHETER

Oron sprider sig i kustkommunerna.

Nu rustar Stockholm för fågelinfluensan.

– Vi har full beredskap, säger Göran Dalin på Länsstyrelsens krisorganisation.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE!

Det är bara en tidsfråga innan det aggressiva H5N1- viruset som i tisdags bekräftades ha dödat två viggar i Oskarshamn når Stockholm.

Det menar länsveterinär Karina Burlin, som efter fyndet varit i kontakt med flera kommuner i Stockholms län.

– Redan i höstas konstaterade vi att beredskapen måste vara absolut klar i mars, för när vårflocken med flyttfåglar kommer är det kört. Då kommer fågelinfluensan hit, säger hon till Aftonbladet.

Beredskapsplan

Värmdö kommun har redan uttryckt en stark oro för hur en eventuell spridning av viruset skulle påverka kustbandet.

– Vi har 10 000 öar och 300 mil kust, så det blir en svår uppgift att lösa om det kommer hit, säger Lars Fladvad, miljöchef i Värmdö kommun.

Där har man jobbat fram en beredskapsplan som bland annat kartlagt vilka sopförbränningsanläggningar som kan användas för att bränna upp smittat kadaver.

– Vi har också lokala entreprenörer i skärgården redo ifall det skulle bli tal om skyddsutrustning och insamlingar av döda fåglar, säger Fladvad.

Samtidigt håller kustbevakningen och tillsynsmän från skärgårdsstiftelsen ögonen öppna efter döda fåglar ute i ö-landskapet. Alla fynd ska genast rapporteras till länsveterinären och kommunens miljöenhet.

”Viggarna ett hot”

På fredag ska länsstyrelsens krisberedskapsgrupp ha ett extrainsatt möte för att diskutera vilka förutsättningar Stockholm har för att hantera fågelinfluensan. Förutom kusten är flera insjöar i länet populära tillhåll för flyttfåglar som är på väg norrut.

– Det är i första hand sjöfåglar och i synnerhet viggar vi ser som ett hot just nu. Därför ser vi områden kring kust och vatten som riskområden, säger Göran Dalin, som ingår i länsstyrelsens krisorganisation.

Vad innebär det rent konkret?

– Att vi har ett gott samarbete med kustbevakning, sjöpolis, Vägverket, färjerederier, Stockholms hamnar och alla tillsyningsmän för skärgårdsstiftelsen.

Så kontaktar du din kommun

Läs också:

Clarence Frencker

ARTIKELN HANDLAR OM