50 döda fåglar har hittats

Jordbruksverket befarar att fler bär på dödssmittan

NYHETER

Jordbruksverket tror att fler vilda fåglar bär på den aggressiva formen av fågelinfluensan.

Totalt har ett 50-tal döda fåglar hittats i det drabbade området.

Samtidigt kom i dag beskedet att sju döda änder hittats i grannkommunen Västervik.

De har nu skickats med bud till Uppsala för analys.

Först i morgon, fredag, väntas svar från Statens veterinärmedicinska anstalt, om fler fåglar från det drabbade området bär på smittan.

Sammanlagt har ett 50-tal döda fåglar hittats i det avspärrade området kring kärnkraftverket i Oskarshamn. Jordbruksverket räknar med att fler fåglar bär på viruset.

– Att bara två skulle vara smittade i ett område där det finns 10-tusentals vilda fåglar är osannolikt, säger Håkan Henrikson, Jordbruksverkets insatschef, till aftonbladet.se.

Inga ansamlingar

De flesta av de döda fåglarna har man hittat i närheten av den plats där de båda smittade viggarna låg. Ändå är Håkan Henrikson inte orolig.

– Läget ser ganska bra ut. Det är bra att vi inte hittat några stora ansamlingar av döda fåglar.

Arbetet med att söka efter döda fåglar kommer att pågå veckan ut men med mindre folk.

– I helgen reducerar vi styrkan till ett par veterinärer och sju till åtta från Försvarsmakten.

Smittan kan ha spridit sig

Men samtidigt som Jordbruksverket ger lugnande besked så finns nu de första tecknen på att smittan har spridit sig. I går hittades sju döda änder vid reningsverket i Västervik. Upptäckten gjordes av personal från kommunen. Fåglarna skickades genast med bud till Uppsala. Tidigast i morgon kan provsvaren vara klara.

– Vi kan inte utesluta att de bär på smittan, säger Erik Wrangel, informationschef på länsstyrelsen i Kalmar, till aftonbladet.se.

Om någon av fåglarna bär på smittan kommer en skyddszon och ett övervakningsområde att införas, precis som i Oskarshamn.

Sjuk mink

I går upptäcktes även en svårt sjuk mink inne i skyddszonen. Minken avlivades och skickades till SVA för analys.

Enligt TT är det inte troligt att minken är smittad av fågelinfluensan. Hittills finns inga kända fall av den fruktade sjukdomen hos mink någonstans i världen.

Tidigare i veckan blev det känt att en tysk katt dött i fågelinfluensa. Nu rekommenderar EU:s veterinära experter alla kattägare att hålla sina djur inomhus i de områden där influensa har upptäckts. Hundar ska vara kopplade.

Allmänfarlig sjukdom

I dag beslutade regeringen att klassa fågelinfluensan som allmänfarlig sjukdom. Det betyder att om en läkare upptäcker sjukdomen hos en patient så måste han eller hon anmäla det till landstingets smittskyddsläkare och till Smittskyddsinstitutet. Förutom fågelinfluensa klassas bland annat hiv, difteri, pest och kolera som allmänfarliga sjukdomar i Sverige.

Simone Söderhjelm, Johanna Melén