– Vågar vi äta kyckling nu?

Småbarnsfamiljen: Självklart är vi rädda

Foto: Johan Bävman
Inga kycklingburgare Pär och Aura Åsén äter middag på McDonalds med sina barn Evita och Linnea.
NYHETER

Larmen om att fågelinfluensan nått Sverige oroar många småbarnsfamiljer.

Familjen Åsén har blivit mer vaksam.

– Vi funderar på att sluta äta kyckling, säger de.

Pär och Ausra Åsén från Avesta har barnen Evita, 8, och Linnea, 2.

– Självklart är man rädd som småbarnsförälder. Inte för några döda fåglar, utan för det som kan hända om det blir en epidemi, säger Pär Åsén.

– Man är ju inte helt säker på hur det smittar. Vi har katt hemma och den kan ju dra in både fjädrar och fåglar. Det kan barnen med.

Har ni förändrat något i vardagen?

– Vi försöker vara tydliga mot barnen och säga att de inte får leka med fåglar eller fjädrar.

– Vi äter fortfarande kyckling, men funderar på om vi ska sluta äta både det och ägg framöver.

Priset sjunker

I Europa har många människor redan slutat med kyckling på borden – och kycklingindustrin är i kris. Priserna på fågelkött har drastiskt sjunkit i flera länder.

I Sverige är än så länge de stora livsmedelsgrossisterna och producenterna hoppfulla.

– Konsumtionen kommer säkert att drabbas, men jag tror att det är främst handeln med den importerade kycklingen som sjunker, säger Jimmy Samuelsson, vd för Guldfågel.

Liten risk att smittas

– Vi befarar att nedgången blir större nu när även Sverige blivit drabbat. Men tillagar man kycklingen som man ska så är det ytterst osannolikt att smittas, säger Märit Wikström, informatör på Coop.

Tidigare:

Irene Beertema, Linda Hjertén, Kajsa Sigvardsson