– Är det slut med kaksmetsätandet nu?

Aftonbladets Caroline Hougner svarar på läsarnas frågor om viruset

NYHETER

Hur går smittöverföringen till mer exakt, om min son till exempel börjar leka med en död fågel?

Ingen vet exakt hur viruset tar sig in i människan. Man misstänker att det sker när man andas in eller får direktkontakt med virus på slemhinnorna genom att peta sig i näsan, munnen eller ögonen, precis som med andra influensavirus. Att det smittar genom sår är inte troligt. Dessutom tror man det krävs en ansenlig mängd virus för att bli sjuk. Alla som blivit sjuka har levt mycket nära sjuka djur.

Hur är det med alla Kanadagäss som släpper sitt träck på rastplatser och båtdäck? Om barnen får fågelbajs på händerna och sedan stoppar det i munnen, hur stor är risken att få fågelinfluensa?

Ytterst liten i Sverige. Hittills har vi inte sett några sjuka Kanadagäss och skulle de få virus i avföringen hinner det troligen inaktiveras av solljuset. I starkt solsken tar det bara några timmar för fågelspillningen att torka. Då dör viruset.

Hur är det med kyckling egentligen - är det helt riskfritt att äta den?

Ja, om man tillagar den ordentligt så att köttet är genomstekt eller kokt är det inget problem. Viruset dör när det upphettas.

Jag läser att H5N1 inaktiveras vid hög värme. Hur känsligt är viruset för kyla?

Knappt alls. I ett kylskåp klarar det sig i flera månader. Blir det däremot nedfryst och snabbt uppvärmt tappar det effekt.

När alla barnen är ute på gården här går det inte att se till så att ingen stoppar snö i munnen. Om de samtidigt får i sig fågelspillning är ju omöjligt att veta. Vad ska vi göra?

Ingenting. Låt barnen leka. Skulle det mot förmodan finnas infekterad fågelspillning i snön är virusmängden för liten för att utgöra någon fara. Dessutom är viruset inte lika aggressivt när det varit fryst.

Varför vaccinerar vi inte tamfåglarna?

Då skulle vi få så kallade "tysta smittbärare", det vill säga djur som inte blir sjuka men som kan föra viruset vidare. Problemet är att viruset blir svårt att spåra. Dessutom skulle vi drabbas rent handelsekonomiskt då vi inte kan sälja de vaccinerade fåglarna. Blir läget riktigt allvarligt med en kraftig smittspridning får man dock kanske tänka om.

Tror forskarna att fågelinfluensan kommer att spridas vidare i Sverige?

Ja, bland fåglar får vi räkna med en spridning. Allt annat vore förvånande. Fåglar stoppar man inte så lätt.

Varför tar ingen upp dagens riskgrupper, som lungsjuka, hjärtsjuka och andra som har svagt immunförsvar?

Det är inte dessa grupper som drabbats hittills. Så gott som alla som avlidit hittills har varit under 40 år och tämligen friska.

Koka ägg - visst. Men vi bakar ju kakor också. Barn gillar kaksmet. Är det slut med kaksmetsätandet nu? Även majonnäs innehåller råa ägg.

Så länge vi inte har någon smittspridning bland höns och andra tamfåglar kan du äta äggen precis som du vill, även i kaksmet.

Om vi är i stan där det springer en massa duvor och får smittat bajs på skorna och sen går in till våra två hönor hemma - finns det risk att smittan sprids till hönorna?

Ja, höns är mycket känsliga för fågelviruset. Frågan är dock om bajset är smittat. Hittills har vi inte hittat några smittade duvor i Sverige.

Caroline Hougner