Jag är trött på att vara rädd

Jessica, 26, tycker att mäns förlegade tankar om kvinnor är skrämmande

NYHETER

Efter att ha sett filmen ”Lilja 4-ever” är mitt huvud fullt av tankar; jag tänker ofta på Lilja och på de män som utnyttjade henne.

Hon kom till Sverige i hopp om att få jobba här, men blev istället inlåst i en lägenhet och tvingades att sälja sex åt svenska män. Något som händer dagligen i det verkliga livet.

Anledningen till varför det sker är enkel: efterfrågan finns. Hallickar säljer unga kvinnor eftersom det finns män som vill köpa dem.

Alltså; så länge män köper sex kommer det att finnas prostitution och människohandel.

Folkhälsoinstitutet räknar med att var åttonde svensk man någon gång har köpt sex. Vad är det som gör att var åttonde svensk man känner att de behöver köpa sex?

Det har även fått mig att börja tänka på våldtäkter. Det skrivs mycket i tidningarna om överfallsvåldtäkter. De står ”bara” för 12 procent av alla anmälda våldtäkter, vilket innebär att de flesta våldtäkter sker inom hemmets fyra väggar. Men överfallsvåldtäkter uppmärksammas mer och det verkar inte heller vara lika tabubelagt att prata om dem.

Jag har läst insändarskribenter som tycker att man inte ska skylla på männen när det gäller våldtäkter, eftersom det är ett samhällsproblem. Att arbetslöshet, fattigdom och utanförskap skapar våldtäkter.

Jag förstår att man kan uppleva utanförskap när man är arbetslös eller fattig – men det gör dig definitivt inte per automatik till en våldtäktsman.

Det måste finnas något mer som gör en man till en våldtäktsman.

Sambandet mellan våldtäkter och alkohol är vanligt, men finns det inte också ett mer eller mindre utbrett kvinnohat hos våldtäktsmän?

Varför kan man annars våldta en tjej med hjälp av en pinne? Varför hoppar annars ett gäng killar på en ensam tjej och våldtar henne och hotar henne med kniv?

Jag har också läst insändare om att det ligger ett ansvar hos kvinnorna, som helst inte ska klä sig utmanande för då de kan bli våldtagna.

Naturligtvis var det en man som skrev det.

Att veta att det finns män som har sådana förlegade tankar om kvinnor skrämmer mig.

Jag är trött på att ständigt vara rädd när jag går ute själv på kvällen; på att vara noga med att ha mitt överfallslarm nära till hands. Jag är trött på att tro att varje man jag möter är en potentiell våldtäktsman, för jag vet innerst inne att majoriteten av män inte är det. Jag vill att det ska hända något, så att jag kan känna mig mindre rädd. Jag vill ha ett samhälle där man bryr sig om varandra; där man vågar lägga sig i.

Jessica Jönsson , Lunarnamn: dusty_