Cellgift och kortison kan bota fågelinfluensa

Svensk forskare bakom ny teori

NYHETER

En verksam medicin mot fågelinfluensan kan redan finnas.

Enligt en svensk professor skulle vanligt cellgift och kortison kunna bota människor som insjuknat.

– Hypotetiskt skulle överlevnaden kunna gå från 50 till 90 procent, säger Bengt Fadeel, docent vid Karolinska institutet, till aftonbladet.se.

Hittills har 88 människor dött i den fruktade fågelinfluensan. Bara 50 procent av de som insjuknar överlever. I dag finns inget vaccin mot smittan och de antivirala medel som tagits fram kan människan lätt bli resistent emot.

Nu kan en mycket enklare lösning vara nära.

Liknar andra sjukdomar

Tillsammans med forskare i Hongkong har den svenska professorn Jan-Inge Henter funnit likheter mellan fågelinfluensan och två andra sjukdomar. Dels med den mycket ovanliga sjukdomen HLH - en ärftlig sjukdom som drabbar barn. Dels med en sjukdom som orsakas av virus och som ger körtelfeber.

Båda de här sjukdomarna behandlas i dag effektivt med cellgifter och kortison. En behandling som drastiskt har minskat dödligheten.

Nu vill forskarna prova samma behandling på människor som drabbats av fågelinfluensan.

Till Hongkong

– Det finns ett ganska detaljerat förslag på hur en sådan här behandling skulle kunna gå till, säger docent Bengt Fadeel som ingår i professor Henters forskargrupp.

Jan-Inge Henter sitter själv på ett plan på väg till Hongkong för att fortsätta diskussionerna med kollegorna där.

I dag publicerade gruppen en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Där uppmanar forskarna Världshälsoorganisationen WHO att titta närmare på deras hypotes.

Johanna Melén