Stort trafikkaos i södra Sverige

NYHETER

Blixthalka och kraftigt snöfall skapade trafikkaos på E4:an i Småland under torsdagskvällen.

Bland annat blockerades hela vägen av en lastbil.

Natten till fredagen flöt trafiken på E4 i södra Småland igen efter torsdagskvällens trafikkaos. Tre olyckor på kort tid gjorde att trafiken fick stängas av i båda riktningarna i höjd med Hamneda söder om Ljungby.

Kvart över ett kunde E4:an öppnas igen för trafik sedan bärgare och snöröjare gjort sitt.

– Det är återställt till normalläge, sade Bengt Almqvist, vakthavande befäl vid polisen i Kronoberg, till TT.

Totalstopp

Problemen började under kvällen när först två långtradare och en personbil var inblandade i en krock norr om Lagan. Då blev det totalstopp i norrgående körriktning.

En stund senare ställde sig en långtradare lastad med jordnötter tvärs över E4 och blockerade all trafik strax söder om Ljungby. Slutligen voltade en personbil söder om Hamneda.

Vakthavande Fredrik Svärd vid Kronobergspolisen betecknade vid 23-tiden situationen på E4 som kaotisk. Försöken att leda trafiken förbi olycksplatserna på alternativa vägar stoppades på grund av att de inte var snöröjda.

Vände

Enligt Svärd tröttnade en del bilister på att sitta fast i köerna och försökte vända på vägen och köra emot körriktningen.

Lennart Strömwall från Värnamo berättade för Sveriges Radio Kronoberg att han suttit fast i 3,5 timmar.

– Vi har sett att vissa vänt om och kört mot färdriktningen, säger han.

Det var halt på vägarna på många ställen i södra Sverige på torsdagskvällen. En mängd avåkningar rapporterades från Halland och E6 där. På E22 utanför Karlskrona var det så halt att saltbilarna knappast tog sig fram. Inga allvarliga personskador hade dock rapporterats.

TT