Hans straff - filma

Persbrandt ska rädda kriminella ungdomar

1 av 3 | Foto: FREDRIK HOFGAARD
Filmar igen Mikael Persbrandt har redan börjat avtjäna sitt straff för rattfyllerierna som innebär samhällstjänst i projektet K.A.M.P, "Kriminellt Avståndstagande Motiveras av Polare". Han deltar i en film som ska få ungdomsbrottslingar på andra tankar.
NYHETER

Mikael Persbrandts fyllekörning med båt slutade hos polisen.

Nu, tio månader senare, ska han avtjäna straffet - som han själv föreslagit.

Att spela in en dokumentärfilm med kriminella ungdomar.

Mikael Persbrandt dömdes 29 april i fjol för rattfylleri och sjöfylleri, efter två resor med 1,02 respektive 0,94 promille i kroppen.

Hans straff blev 40 timmars samhällstjänst - som han redan har börjat avtjäna i projektet K.A.M.P, "Kriminellt Avståndstagande Motiveras av Polare", som finansieras av Allmänna arvsfonden.

"Möta ungdomarna"

Vad ska Mikael Persbrandt göra under sina 40 timmar?

-Det handlar om att möta ungdomarna, lyssna och hjälpa. För dem är det intressant att höra Micke berätta om sig själv. Men han är där som en människa som lyssnar, inte som kändis, säger regissören Håkan Bjerking, en av initiativtagarna bakom projektet.

- Killar som vårdas enligt lagen om sluten ungdomsvård släpps bara ut i skiten igen. Vi försöker vara en bro och ett nätverk de kan få hjälp av när de kommer ut.

Mikael Persbrandt föreslog själv projektet.

-Jag spelade in en film med Micke i somras och då berättade jag om detta. Han menade att han själv hade behövt det när han var ung och kunde känna igen sig i grabbarna, säger Håkan Bjerking.

Men det är Frivården som till slut beslutar var straffet ska avtjänas.

Får inte välja själv

Varför blev inte straffet att kratta grusgångar?

-Vi lyssnar på klientens egna önskemål och så vill vi ta tillvara på klientens kunskaper. Men den dömde får inte välja hur som helst, vi måste göra ett avvägande, säger Lena Olofsson, kriminalvårdsins-pektör på Frivården Södertörn. Ett tiotal ungdomar som avtjänar eller har avtjänat ett straff är involverade i KAMP-projektet.

Ahmet Sezer, 19, är en av dem som kommer att arbeta med Persbrandt.

- Jag tror att det är bra för honom att träffa ungdomar så han får se hur vi har det i dag. Vi kan lyssna på honom och försöka hjälpa honom och han kan göra detsamma tillbaka, säger Ahmet.

- Vi kan nog lära oss en del av varandra. Vårt synsätt är att inte se på någon som kriminell utan som människa.

Dokumentärfilm

Allt som ungdomarna gör i projektet dokumenteras av kameror som ska bli till en brottsförebyggande dokumentärfilm.

-Filmen ska användas i utbildningssyfte för ungdomar i riskzonen. Vi hoppas få med lite av Persbrandt i den, säger Mikaela Tufvesson, projektledare.

Det här är ungdomsföreningen K.A.M.P

Han måste arbeta gratis

Linda Hjertén