Jeepliga stjäl för miljoner

Fordon för 10 miljoner har stulits

Dyrgrip Kriminalinspektör Peter Sundman i länskriminalpolisens garage för omhändertagna och stulna bilar. Han står framför en Range Rover, värd över 900000 kronor. Bilen är stulen i Tyskland och beslagtagen av polisen i Stockholm.
NYHETER

En internationell liga stjäl dyra lyxjeepar i Stockholm.

På bara några veckor har tio stadsjeepar stulits till ett värde av närmare tio miljoner kronor.

Ligan är välorganiserad och förbereder sina stölder mycket noga. Inget lämnas åt slumpen. Innan man slår till har man spanat på de tilltänkta bilarna och dess ägare i flera veckor.

Lyxiga förorter

- Jag har varit med länge i den här branschen men aldrig hört något liknande, säger kriminalinspektör Peter Sundman vid länskriminalen. Tillsammans med kollegan Mattias Johansson har han specialiserat sig på avancerade bilstölder.

De har redan hunnit slå till flera gånger i Stockholmsområdet, främst i de centrala delarna av stan och lyxiga förorter.

Ligan styrs från Tyskland. Medarbetare, så kallade soldater som utför rånen och kör bilarna, rekryteras från Estland, Lettland, Litauen eller Polen. Den del av ligan som kommer till Sverige för att stjäla bilarna består av tio till femton personer. Varje medlem vet inte mer än vad han behöver veta för att utföra sitt jobb. De som stjäl bilarna har ingen aning om vem som sitter i toppen.

Nya jeepar

Det är det som gör det så svårt för polisen att komma åt ligan. Därför vädjar man nu till allmänheten att hålla ögonen öppna om det plötsligt samlas många dyra stadsjeepar i ett garage, på en p-plats eller annat ställe.

Tjuvarna är bara ute efter jeepar av den senaste modellen.

- I första hand handlar det om BMW X5, Porsche Cayenne och Volvo XC90, säger Peter Sundman.

Tipsa polisen om jeepligan:

Stadsjeeparna som ligorna är ute efter

Så arbetar förbrytarna

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM