”Hans avtal är orimligt”

Gruvarbetarna rasar mot vd:ns pension

1 av 2 | Foto: Foto: AP
LKAB :s vd Martin Ivert, 58, är nöjd med sin pension på 50 miljoner och vill inte omförhandla den. "Ett avtal är ett avtal", säger han.
NYHETER

KIRUNA

I gruvgångarna kokar det av ilska.

Statliga LKAB:s vd Martin Ivert kan efter sex års arbete kvittera ut en pension som kostar företaget 50 miljoner kronor.

- Ett avtal är ett avtal, säger Martin Ivert.

-Det här knäcker arbetsmoralen totalt, säger gruvarbetaren Dan Andersson, 51.

Han och hans kamrater på LKAB i Kiruna är både förbannade och uppgivna över det guldkantade pensionsavtal som vd Martin Ivert har.

Efter bara sex års anställning kan han vid 60 års ålder gå i pension och kvittera ut ett pensionsavtal som kostar LKAB 50 miljoner kronor.

20 års arbete - under jord

För varje år som Ivert har varit anställd har företaget betalat in mellan 6 och 11 miljoner kronor i pensionspengar - utöver de fyra miljoner som han får i lön per år.

-Man blir förbannad, säger gruvarbetaren Tordh Karlström, 52.

Även han kan gå i pension när han fyller 60. Enligt avtalet får den som jobbat minst 20 år under marknivå gå i pension vid 60 år, precis som Martin Ivert.

-En vanlig gruvarbetares pensionsavtal är i det läget värt 1,6 miljoner kronor. Efter 20 år nere i gruvan, inte efter sex år på kontoret, säger Harry Rantakyrö, Gruvtolvans fackordförande.

Förra året hade gruvan över hundra tillbud med fallande stenblock i gångar och schakt. I måndags stängdes delar av gruvan sedan sättningar eller jordskalv fått berget att bokstavligen mullra.

-Vi talar alltså om tjugo år i den miljön, säger Harry Rantakyrö.

Vd Martin Ivert säger själv att han är förvånad över att debatten kommer nu - hans avtal har varit känt i flera år.

-Det var en marknadsanpassad lösning som jag tackade ja till, säger han.

Hur ska du förklara detta för dina upprörda anställda?

-Jag behöver inte förklara någonting.

Populär chef - trots allt

Martin Ivert är egentligen omtyckt av bolagets anställda och facket lägger all skuld på bolagsstyrelsen och ägaren staten.

-Vi har flera gånger skrivit till näringsdepartementet och påtalat det orimliga i avtalen. Men vi har bara fått till svar att frågan hanteras av styrelsen, säger fackordförande Harry Rantakyrö.

Men i går blev pressen för stor. Då beslutade Sven-Eric Söder, statssekreterare hos näringsminister Thomas Östros, och styrelseordföranden i LKAB Björn Sprängare, att förhandla om avtalet med sin vd.

Det är en utveckling som Martin Ivert inte verkar uppskatta.

-Ett avtal är ett avtal och ett löfte är ett löfte. Det var under de här premisserna som jag lockades till företaget. Då kan man inte skriva om avtalet plötsligt, säger han.

Läs mer:

Olle Castelius