Moderatförbund tar bort Muhammedkarikatyr

”Vi publicerade dem för att försvara den politiska satiren”

NYHETER

Fria moderata studentförbundet publicerade Muhammedteckningar på sin hemsida.

Nu tvingas de ta bort dem.

- Folk missade poängen, säger förbundsordförande Jens Eriksson.

Fria moderata studentförbundet publicerade en av de hett omdebatterade Muhammedbilderna från Jyllandsposten på sin hemsida.

Bilden, som blivit en av de mest hatade i delar av den muslimska världen, föreställer profeten Muhammed med en bomb på huvudet.

Förbundet har tidigare haft moderatledaren Carl Bildt som ordförande och ger ut debattidningen Svensk Linje.

Ordförande Jens Eriksson säger i dag till Svenska Dagbladet att han publicerat bilden till stöd för den politiska karikatyren.

"Missat poängen"

Trots detta har bilden, som publicerades på förbundets hemsida intill den tidigare uppmärksammade bild där Fredrik Reinfeldt framställs som en varulv, tagits bort.

- Beslutet togs sent i går kväll inom förbundsledningen, säger Jens Eriksson till aftonbladet.se.

- Vi har haft ett ganska brett stöd för bilden internt. Det är rätt högt till tak här men folk har missat poängen. Vi tyckte att vi valt en bild för att illustrera något. Vi ville försvara den politiska satiren men fick mer uppmärksamhet för bilden än för resonemanget, fortsätter han.

"Rätt att provocera"

På förbundets hemsida skriver Jens Eriksson att ”syftet med att publicera bilden var inte att provocera på det sätt som exempelvis Sverigedemokraterna valde att göra när de publicerade sin variant av samma bild för en tid sedan. Det vore förvisso vår fulla rätt som medborgare i en västerländsk demokrati att agera på det sättet, men vårt primära syfte var ett annat.”

Fria moderata studentförbundet har nu valt att ersätta den ursprungliga bilden med ett exempel på politisk satir som de själva gjorde till i sin kampanj Kejsaren är naken, från valrörelsen 2002.

Läs mer:

Håkan Isaksson

ARTIKELN HANDLAR OM