Freddies pappa bröt ihop i rätten

”Jag önskar inget hellre än att min son levde”

Foto: Jan-Erik Ejenstam
Treårige Freddies föräldrar i rätten i dag.
NYHETER

På fredagen inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt mot föräldrarna som åtalats för att ha vållat sin treårige adoptivsons död.

– Jag önskar inget hellre än att min son levde, sade pappan i rätten.

I somras hämtade mannen och kvinnan Freddie på ett barnhem i Tjeckien. Ett halvår senare dog pojken av blodförgiftning och lunginflammation.

– Mamman har sagt att såren på ryggen och i ansiktet kan ha kommit av att han cyklade omkull. Och föräldrarna har inte förstått att skadorna var så allvarliga, berättar Ebba von Essen, Aftonbladets utsända som följer rättegången på plats i Jönköping.

När pappan under rättegången berättade hur han på morgonen den 8 januari vaknade och fann sonen livlös intill sig bröts rösten av gråt. Han var övertygad om att han legat ihjäl pojken, men fick besked på sjukhuset om det var omöjligt.

Skuldkänslor

Han berättade om sina stora skuldkänslor. Han önskar att han hade vaknat och förstått att något var fel.

– Jag önskar inget hellre än att min son levde.

Den första januari såg han att skinnet hade lossnat i ett stort sjok på tårna, foten och en bit upp på vristen. Pappan berättade att han tyckte att sonen inte skulle gå på fötterna.

– Vi bar honom mycket, sade pappan.

Föräldrarna kontaktade dock inte någon läkare utan köpte sårvårdsprodukter på apotek.

Dagen innan sonen dog tyckte pappan att pojken blev hängig och inte åt och drack. De misstänkte att han hade förstoppning och gav laxermedel. På åklagarens fråga om de varit kärleksfulla och omsorgsfulla föräldrar svarade han ja.

Kunde ha överlevt

Föräldrarna misstrodde sjukvården och kontaktade inte läkare utan försökte själva behandla honom.

Med rätt vård hade han överlevt, hävdar åklagaren medan försvaret menar att pojkens tillstånd var svårbedömt och att föräldrarna är oskyldiga till brott.

Båda sidor har läkare som vittnar till deras stöd.

Åklagaren Stefan Edwardson visade på förmiddagen fotografier som skulle underbygga åtalet för grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada.

– Först fick man se bilder på hur Freddie såg ut när han kom till Sverige och kontrasten till hur han såg ut på bilderna från rättsundersökningen var stor, säger Ebba von Essen.

– Det var en liten, väldigt svårt sårskadad kropp med skinnflådda fötter, sår i ansiktet och över hela kroppen.

Åklagaren spelade även upp en ljudupptagning från SOS Alarm där mamman ringer om hjälp. Där hörs operatören ge råd om upplivningsförsök.

Helt nollställda

– De anklagade adoptivföräldrarna sitter i rättssalen. Båda ser helt uttryckslösa ut, helt nollställda, säger Ebba von Essen.

Mamman, 29 år gammal, är även åtalad för ofredande, hon ska enligt åtalet ha tvingat pojken att slicka upp urin när han kissat på golvet.

– Hon har berättat hon och pappan uppfattade det som att pojken inte gick på toan i trots och att de bestraffat honom för det, säger Ebba von Essen.

Pappan som är 30 år, är åtalad för grov misshandel för att ha nypt pojken i snoppen.

Läs också:

Tidigare artiklar

Simone Söderhjelm, Jenny Ågren, TT