Första fallet av galna ko-sjukan i Sverige

NYHETER

Det första fallet av BSE, galna ko-sjukan, har i dag konstaterats i Sverige, uppger Jordbruksverket.

Foto: AP

Det handlar om en ko på en gård i Västmanland. Att hon verkligen bar på smittan konstaterades av ett referenslaboratoruim i England i dag. Kon avlivades dock redan i förra veckan.

- Hon togs bort för att hon var gammal och hängig. Men hon visade inga klassiska symptom på galna kosjukan, bara en del förlamningssymptom, säger generaldirektör Anders Engvall på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till aftonbladet.se.

Upptäcktes vid rutintest

Enligt gällande EU-regler testas alla avlivade och självdöda djur över en viss ålder för BSE. Det var vid detta rutintest som smittan upptäcktes och nu ska Jordbruksverket utreda hur kon kan ha smittats.

- Det mest troliga scenariot är att hon som kalv fick i sig smittat kött- och benmjölsfoder. Hon föddes 1994 och på den tiden hade vi inte ett helt säkert system mot smittat foder, säger Anders Engvall.

Det ska också utredas om fler smittade kor finns på gården i Västmanland. SVA ska följa upp samtliga kor som föddes här 1994 och även den smittade kons kalvar.

I övrigt tror Anders Engvall inte att några akuta åtgärder är nödvändiga.

"Ingen ökad risk"

- Risken för smittan är minimal. Vi har i dag ett optimalt system för att hindra smitta. Dels genom rutinerna vid slakt, där alla delar som kan föra smittan vidare destrueras, och dels genom att kött- och benmjölsfoder är förbjudet sedan 2001, säger han.

- Det är trist att Sverige nu fått sitt första fall av BSE, kommenterar jordbruksminister Ann-Christin Nykvist för Sveriges Radios Ekoredaktion.

- Vi är det enda land som inte haft något fall av BSE. Men jag vill understryka att det inte är någon ökad risk med att äta svenskt kött. Nu ska Jordbruksverket undersöka hur denna gamla ko fått smittan, säger hon.

Karin Henriksson, TT