Flera smittade fåglar hittade i Oskarshamn

– men änderna i Västervik bar inte viruset

NYHETER

De döda gräsänder som tidigare hittats i Västervik bar inte på fågelinfluensavirus. Däremot har ytterligare åtta viggar som hittats i Oskarshamn testats positiva.

– De tillhörde förmodligen samma grupp som de första smittade fåglarna, säger biträdande statsveterinär Lennart Melin på SVA.

Det är visserligen inte bra att ytterligare döda fåglar har befunnits smittade med H5-virus. Men fynden ger inte anledning till stor oro för Melin och Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det hade varit mycket värre om vi hittat smittade fåglar från hela andra håll i landet. Nu tycks det som att smittan isolerats till området utanför Oskarshamn, säger han.

På fredagen kom däremot uppgifter om att de två första viggarna som hittades i Oskarshamn i onsdags, var smittade med det dödliga H5N1-viruset.

– De brittiska experterna är väldigt säkra på att de bär på H5N1-viruset, men ska göra den sista slutgiltiga analysen i början av nästa vecka, säger Lennart Melin.

Vaccinering

De åtta viggar som smittats med H5-viruset kommer nu att undergå flera tester för att se om även de bär på det dödliga H5N1-viruset.

Samtidigt pågår runt om i landet förberedelser för att mota smittan. På landets djurparker förbereder man sig för att vaccinera sina fåglar efter ett besked från EU:

– Vi har fått okej från kommissionen att införskaffa vaccinet och den har tagit emot vår vaccineringsplan, säger Jordbruksverkets veterinärinspektör Andrea Ljung till TT.

Planerar nog

Tillsammans med SVA och de berörda djurparkerna ska Jordbruksverket nu planera massvaccinationen i detalj:

– Vi har inte gjort det här tidigare så det är vissa detaljfrågor vi måste titta på. Men SVA kommer att köpa in och distribuera vaccinet och djurparkernas veterinärer kommer att vaccinera och märka fåglarna. Sedan ska vi rapportera till kommissionen i maj eller juni om hur det har gått, säger Andrea Ljung till TT.

Att genomföra vaccinationen ställer krav på planering. Det får inte gå mer än 96 timmar från det att den första till den sista fågeln på varje djurpark vaccinerats. Annars finns det risk för att smitta bryter ut.

Djurparker som sökt vaccintillstånd

Läs också:

Robert Triches, TT

ARTIKELN HANDLAR OM