Allmän värnplikt är ett krig mot unga

Hugo, 17, tycker det är odemokratiskt att tvinga ungdomar göra lumpen

NYHETER

Att vi i dagens demokratiserade Sverige har något så odemokratiskt och tvingande som allmän värnplikt är helt sjukt. Att man efter 12 år i skolan kan bli tvingad att göra militärtjänsten.

Jag vill verkligen inte göra lumpen, då jag tycker det är moraliskt fel att tvinga ungdomar till saker de inte vill. Jag vill hellre välja vilken utbildning jag skall gå efter gymnasiet.

Jag tror att militärtjänsten är en jättebra utbildning som är utvecklande för såväl ledaregenskaper som den fysiska träningen. De som vill skall självklart få ansöka om att göra lumpen men att staten tvingar alla killar till mönstring, det ställer jag inte upp på.

Om vi istället skulle ha haft ett system där man frivilligt fick ta värvning så skulle man få ett mycket bättre och mer motiverat försvar. För jag är ganska säker på att en person som själv vill göra militärtjänsten blir en bättre soldat än en som helst av allt bara vill slippa vara där.

Det finns ett antal bittra personer som åberopar allmän värnplikt för både tjejer och killar, detta är verkligen helt fel väg att gå, istället för att gå tillbaks i tvångsfällan borde man se till att göra militären frivillig.

För tillfället drar man ner kraftigt på försvarets budget, detta har lett till att hela regementen har tvingats till nedläggning.

Om man istället såg till att avskaffa denna gigantiska mönstringsprocess så skulle man kunna spara många viktiga kronor som man istället kunde satsa på den modernisering av försvaret som håller på att genomföras.

Tänk ifall man skulle tvinga personer att arbeta till slavlöner inom någon annan instans i samhället exempelvis i vården, eller tänk er att ett privat företag tvingade någon att jobba för 2 kronor i timmen, detta skulle leda till fruktansvärda protester och bojkotter. Så varför låter vi det tvånget fortsätta?

Vi måste göra något för att förändra systemet och det snarast möjligt.

Hugo Bergman , Lunarnamn: Miffopingis