Leif G W Persson har slutat i ”Efterlyst”

”Jag började tappa skärpan”

NYHETER

Efter åtta år som omtyckt kriminalprofessor lämnar Leif GW Persson ”Efterlyst”.

TV 3-profilen har gjort sitt sista program.

– Jag tyckte att jag började tappa skärpan.

Foto: TV3
– Varje gång jag sa något hade jag en känsla av att jag hade hört mig säga det tio gånger tidigare, säger Leif GW Persson.

Under åtta år i kanalens långkörare ”Efterlyst” har Leif GW Persson blivit en omtyckt och folkkär brottsanalytiker och starkt förknippats med programmet, men från och med den här säsongen går parterna skilda vägar.

”Allmänt trött och utarbetad”

Orsaken till avhoppet är flera, skriver programmets hemsida.

– Dels var jag allmänt trött och utarbetad. Det tar mer tid och kraft än man tror. Varje gång jag sa något hade jag en känsla av att jag hade hört mig säga det tio gånger tidigare, säger GW – och berättar att det nu är dags att gå vidare med fortsatta studier.

Tillfredsställelsen under åren?

Alla uppklarade brott.

– Under de här åtta åren har jag varit med och klarat upp förskräckligt massa brott med hjälp av tittarna. Det är en stor glädje.

Svår att ersätta

Efterlysts redaktör Pelle Råssjö har nu ett svårt arbete att ersätta GW.

- Det är svårt att hitta någon med samma bredd och pondus som GW har. Det finns inte så många inom hans gebit som kan titulera sig professor.

Tanken är att varva mellan olika typer av experter i programmet.

– Vi har anlitat både rättspsykologer, advokater och annat folk. Vi ser vilka fall vi har på gång för den kommande veckan, och då kan man ta en expert som är nära det ämne som avhandlas.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM