Poliser ingick i liga i Los Angeles

Rånade och stal i två och ett halvt år – klädda i sina uniformer

NYHETER

Förbrytarligan stal knark från langare, bilar, pengar, vapen och smycken.

Spindeln i nätet: En Los Angeles-polis.

– De har förrått sina kollegor och de har förrått allmänheten, säger Los Angeles polischef William J. Bratton.

Totalt nitton personer ingick i förbrytarringen, som under två och ett halvt års tid styrdes av den numera före detta LA-polisen Ruben Palomares, 36, skriver LA Times. Ytterligare fyra medlemmar i gänget var före detta poliser, och ytterligare fyra hade jobbat med att upprätthålla lagen på ett eller annat sätt.

Fallet har skapat stor uppståndelse i USA.

Los Angeles chefsåklagare Thomas O'Brien kommenterar:

”Förrått allmänheten”

– Det som gör det här fallet så upprörande är att det bland de inblandade finns fem insvurna poliser som har smutskastat sina polisbrickor, sina unformer och deras edsvurna skyldighet att bekämpa kriminalitet, säger han.

Polischefen i Los Angeles, William J. Bratton stämmer in i kören:

– De har förrått sina kollegor och de har förrått allmänheten, säger han.

Polismetoder

Den polisledda ligan arbetade mycket organiserat och disciplinerat, ofta efter polisens eget modus operandi med övervaknings- och inbrytningsteam. I två och ett halvt år fick de hålla på innan Palomares slutligen åkte fast. Han avslöjades när han skulle försöka köpa tio kilo kokain av två DEA-agenter som jobbade under täckmantel.

Rånarna/poliserna var klädda i sina uniformer och använde både LA-polisens märkta bilar och civilbilar när de slog till. De drog sig inte för att använda våld, rånoffren blev sparkade och slagna, och åtminstone en person sköts med en elpistol.

Härvan med polisligan växer hela tiden. I torsdags greps tre personer, samtliga med bakgrund inom poliskåren. Ännu fler medlemmar tros fortfarande vara på fri fot.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM