Attack mot bedjande muslimer inne i moské

Överfölls med kniv, slagträn och hammare – maktkamp i församlingen tros vara orsak

NYHETER

Ett tiotal beväpnade personer stormade på fredagskvällen Jamaat-E Ahl-E Sunnat-mosken i Oslo och överföll ett tjugofem-tal personer som bad i bönerummet.

Minst sju personer skadades enligt VG Nett.

Tidigare på dagen hade det uppstått ett slagsmål nära moskén, som ligger i stadsdelen Grönland i centrala Oslo. Politikern Khalid Mahmood överfölls också med kniv på öppen gata när han kom ut efter att ha deltagit i fredagsbönen.

Moskén, som är Norges största, har länge skakats av en intern maktkamp som nu har urartat helt, enligt Mohammad Sharif som är ansvarlig redaktör för det politiska och religiöst oberoende magasinet Qiadat.

Fruktat länge

– Vi i den muslimska miljön har fruktat länge att något sådant här skulle kunna hända. En flera år gammal maktkamp har gjort att styrelsen uteslutit flera medlemmar. Det har gjorts medlingsförsök men de har misslyckats, och det har lett till att två fraktioner nu står helt emot varandra, säger han till VG Nett.

Fredagskvällens händelser rubriceras som mordförsök av polisen.

Stormade in

Ögonvittnet Muhammed Aslam Hussain berättar för VG Nett att mellan sex och tio personer stormade in i moskén, beväpnade med slagträn, knivar och hammare. Inne i bönerummet började de slå vilt runt omkring sig. Det hela varade enligt Hussain i tre-fyra minuter. Av de skadade har tre personer förts till Ullevål universitetssjukhus för skär- och krosskador.

Polisen tror att de olika händelserna i Oslo kan har med varandra att göra.

– Vi tar nu upp vittnesmål av de som fanns på platsen, säger polisens operativa befäl Lars Erik Jarodd till Aftenposten.no.

Totalt mellan 30 och 40 personer har hörts. Ingen har blivit gripen för överfallet.

Robert Triches