M-ledarens tuffa råsopar

Fredrik Reinfeldt går till attack mot folkpartiet i ny bok

Foto: björn LINDAHL
höjer tonen I den nya intervjuboken ”En av oss” avslöjas en tidigare okänd splittring mellan moderaterna och folkpartiet. Fredrik Reinfeldt slåt också hårt mot de tidigare moderatledarna Carl Bildt och Bo Lundgren.
NYHETER

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt slår hårt mot folkpartiet i en ny intervjubok.

Han anklagar Lars Leijonborg för att spela dubbelt-och i hemlighet försöka stjäla väljare från moderaterna.

"Kannibalteorin", kallar han Leijonborgs taktik.

Utåt sett har de borgerliga partierna genom sin Allians för Sverige visat upp en enad front i kampen om makten.

Okänd splittring

Men den nya intervjuboken "En av oss?" skriven av journalisten Mats Wiklund avslöjas en tidigare okänd splittring mellan moderaterna och folkpartiet.

I boken går Fredrik Reinfeldt till attack mot Lars Leijonborg och den övriga ledningen i folkpartiet.

Han säger att centern och kd alltid var lättare att samarbeta med-och anklagar Leijonborg för att spela dubbelt, uppger Dagens Nyheter som har tagit del av boken.

"På pressträffar tar Lars Leijonborg alltid i mest. Då är han beredd att överge alla hjärtefrågor. Men den andra agendan är när vi andra inte är med. Då sitter de med promemorior och funderar över hur de ska sno väljare från moderaterna och bli etta i borgerligheten. Då är det kannibalteorin som gäller", säger Fredrik Reinfeldt i boken.

Vill läsa boken

Mats Wiklund skriver i sin summerande analys av boken att Fredrik Reinfeldts inställning till folkpartiet och särskilt Lars Leijonborg måste betraktas som direkt misstrogen.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson säger till Aftonbladet att han vill läsa boken innan han uttalar sig närmare.

Ska man tolka Fredrik Reinfeldts uttalanden som att alliansen är bräckligare än ni vill få det att se ut som?

-Nej, Lars Leijonborg är en mycket skicklig förhandlare och det där är väl Fredrik Reinfeldts bild från hur det kändes då i höstas när vi förhandlade om sjukförsäkringen och andra ekonomiska frågor. Jag vet att han tycker att samarbetet funkar mycket mer smidigt i dag, säger Johan Jakobsson.

Fredrik Reinfeldt slår också hårt mot de tidigare moderatledarna Carl Bildt och Bo Lundgren i boken.

Johan Edgar