USA släpper namnen på Guantanamo-fångar

Nyhetsbyrån AP vann i domstol mot amerikanska krigsmakten

NYHETER

Den amerikanska nyhetsbyrån AP fick många tusen sidor dokument att gå igenom efter segern i domstol mot den amerikanska krigsmakten.

Förutom namnen på fångarna i Guantanamo-lägret, som nyhetsbyrån hade begärt att få ut, ingick förhörsprotokoll och vittnesbörd från fångarna.

En britt som hölls på Guantanamo-basen hävdar i sitt vittnesmål att militärpolis hade sex inför honom, försökte ge honom fläsk att äta och lurade honom att be vänd mot USA i stället för mot Mecka.

Britten Feroz Ali Abbasi fängslades av amerikanska soldater i norra Afghanistan 2001. Han flyttades till Guantanamo, där han försökte få sin status ändrad från ”fientlig stridande” – som USA valde att kalla fångarna – till krigsfånge i enlighet med Genève-konventionen, framgår det av hans handskrivna vittnesmål.

”Detta är absolut sista varningen”

Han försökte gång på gång förklara varför han borde klassas som krigsfånge och få bättre behandling. Men en flygvapenöverste vars identitet fortfarande är mörklagd tolererade inte detta.

– Herr Abbasi, ert uppträdande är oacceptabelt. Detta är absolut sista varningen. Jag bryr mig inte om internationell lag. Jag vill inte höra orden internationell lag igen. Vi bekymrar oss inte om internationell lag!

Därefter fördes Abbasi ut.

Islamisk rörelse

Abdul Gappher, uighur från Kina, anklagades för att ha åkt till Afghanistan för att ta värvning i Uzbekistans islamiska rörelse. Detta förnekade han och sade att han var där ”för att utbildas för att slå tillbaka mot den kinesiska regeringen” och inte hade något mot USA.

Han fängslades i Pakistan vars polis ”sålde oss till den amerikanska regeringen”.

Brittiske medborgaren Abbasi har medgett att han fick utbildning för att slåss med milis i Afghanistan, men förnekar att han var medlem av al-Qaida.

Den brittiska regeringen förhandlade fram hans frigivning i januari 2005. Han blev fri omedelbart efter hemkomsten till Storbritannien.

Två par, manliga och kvinnliga militärpoliser, hade samlag i närheten av honom vid två tillfällen, hävdade Abbasi. Den ena gången trodde de antagligen att han sov.

Bad mot USA

Den andra gången skedde det medan han bad. En polis pekade medvetet ut fel riktning när han skulle be. Han uppmanades att vända sig mot norr – där USA ligger – i stället för österut mot Mecka.

En annan polis försökte ge honom ”en varm tallrik fläsk”, förbjuden föda för muslimer.

Amerikanska myndigheter hävdar att han utbildades i Afghanistan 2001, anmälde sig som frivillig för självmordsoperationer och mötte Usama bin Ladin tre gånger.

I en handskriven självbiografi som AP fick av militären i maj skrev Abbasi att han växte upp i London i en arabisk familj vars rötter klippts av och att han kämpade mot blyghet och ensamhet och gjorde självmordsförsök innan han upptäckte islam under en resa runt Europa som ryggsäcksturist.

TT