USA: Kongressledamot dömd till åtta års fängelse

Tog emot över 18 miljoner kronor i mutor

NYHETER

Den före detta republikanske kongressledamoten Randy ”Duke” Cunningham, 64 har dömts till drygt åtta års fängelse för att ha tagit emot flera miljoner dollar i mutor.

Foto: Lenny Ignelzi/AP
Kongressledamoten Randy "Duke" Cunningham åkte fast för mutbrott.

Omfattningen av muthärvan är hittills oöverträffad när det gäller hur mycket pengar en politiker i USA försnillat, konstaterade domaren Larry Burns. Medan han naglade fast Cunningham med blicken sade han:

– Du var inte blöt. Du var inte kall. Du var inte hungrig, men ändå gjorde du det. Jag anser att vad du har gjort har undergrävt möjligheterna för ärliga politiker att göra ett bra jobb.

Rolls Royce, lyxyacht?

Cunningham, 64, var mycket ångerfull vid rättegångens slut. Han bad att få träffa sin 91-åriga mor en sista gång innan han kördes till fängelset. Han ska även betala nästan 14 miljoner kronor i skatter.

Mutorna som Cunningham tagit emot har kommit som tack från företag som fått beställningar från bland annat försvaret.

Han har under åren fått en Rolls Royce, en lyxyacht, resor, måltider och persiska mattor. Han ägde också en stor herrgård i exklusiva Rancho Santa Fe, ett av Nordamerikas dyraste områden.

När den federala polisen började komma honom på spåren hoppade han av sina politiska uppdrag.

De senaste trettio åren har ytterligare åtta kongressledamöter, samtliga republikaner, dömts till fängelse för olika brott.

Robert Triches