Hon dog av vattkoppor

En vecka efter den första pricken avled Hermine, 3

NYHETER

Hermine skulle snart fylla tre år. Då drabbades hon av vattkoppor.

Drygt en vecka efter sina första prickar var hon död.

-Hon var så stolt över sina prickar. Hon kallade dem sina prickkompisar, säger mamma Charlotte.

Foto: Privat
Stolt över prickarna Till en början besvärades inte Hermine av de röda prickarna. Men hon blev snabbt sämre. Natten till måndagen avled hon.

Hermine från Linköping var glad och pigg, älskade att sjunga och måla.

För två veckor sedan fick hon vattkoppor. Men Hermine besvärades inte över sina röda prickar utan fortsatte sprida sitt glada humör.

-Vi tänkte att det är en bra ålder att få vattkoppor och att det går över snart, säger Charlotte.

Men prickarna försvann inte. I stället blev hon trött och började kräkas.

-Jag trodde att hon blivit magsjuk. Men samtidigt var jag orolig över hennes vattkoppor. Man hade hört att det kunde uppstå vissa komplikationer av sjukdomen, säger mamman.

Skickades hem

Charlotte kontaktade universitetssjukhuset i Linköping och Hermine togs in på infektionskliniken.

-Läkarna sa att det var en retning på lillhjärnan och att det skulle gå över inom en vecka. Hermine skrevs ut och skickades hem, säger Charlotte.

Men när Hermine kom hem blev hon genast sämre. Hon grät och ville inte äta och återvände till infektionskliniken samma kväll.

-Hon hade svårt att tåla beröring, ljus och ljud på grund av sjukdomen, säger hennes mamma.

Söndagen den 20 februari, fem dagar efter sjukdomsutbrottet, började hon krampa. Hermines tillstånd försämrades och kramperna blev värre och värre. Till slut fick hon andningssvårigheter. Hermine sövdes ner och placerades i respirator.

Konstaterades hjärndöd

Natten till måndagen dog Hermine. Det höga blodtrycket i hjärnan hade gjort att blodcirkulationen upphört och hon konstaterades vara hjärndöd.

Hon hade drabbats av en sällsynt och mycket svår inflammatorisk reaktion på vattkoppsviruset som på kort tid slog ut hela hennes hjärna.

-Det är en extremt ovanlig komplikation och jag har aldrig stött på det tidigare och kommer inte att göra det igen. Det kanske drabbar ett barn var 50:e år, säger Stefan Croner, överläkare på universitetssjukhusets barnklinik i Linköping.

Efter Hermines plötsliga död är Charlotte, hennes make Fredrik och deras två söner fyllda av sorg och längtan efter deras enda dotter och syster.

Utslagen börjar på mage, rygg och ansikte

Läs mer:

Anders Haraldsson