Pilsäter döms ut i kylan av fp

NYHETER

Karin Pilsäter (fp) kommer av allt att döma att få sluta som ekonomisk talesman.

Ibland är folkpartiet inte särskilt liberalt.

Foto: INGRID PLYHM
liberaler - utan pardon Enligt partiledningen pågår en dialog mellan Karin Pilsäter och Lars Leijonborg - det kan betyda att hon är på väg att förlora sin ställning i partiet.

I dag går Karin Pilsäters ledighet från riksdagen ut. I morgon ska hon, om ledigheten inte förlängs i sista sekunden, vara tillbaka i sin riksdagsbänk för första gången sedan hon för två veckor sedan åkte fast för rattfylleri.

Men tystnaden från partiledningen är kompakt. Det går inte att få besked om när hon kommer tillbaka.

Det är omöjligt att få veta vad hon ska göra. Minst lika oklart är det om partiet kräver att hon ska gå igenom behandling.

Det enda svar som ges är att det pågår en dialog mellan Karin Pilsäter och partiledningen. Det borde innebära att Pilsäters dagar som ekonomisk talesman för folkpartiet är över. Vad skulle hon och Leijonborg annars tala om? Vädret?

Tillförordnade partisekreteraren Helena Dyrssen påpekar dessutom att folkpartiet måste vara konsekvent. Det betyder i det här fallet hårda bandage.

I alkoholfrågor är Folkpartiet liberalerna nämligen inte särskilt liberala. De är skoningslösa.

Bland annat vill folkpartiet ha obligatoriska varningstexter på flaskor och burkar.

Bara särskilt utvalda och licensierade butiker ska få sälja folköl. Gravida som dricker alkohol ska kunna tvångsomhändertas. Rattfylleri ska alltid, observera alltid, leda till straff kombinerat med vård.

På polisstationen i Huddinge uppmättes Karin Pilsäters promillehalt till 0,34 promille. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Grovt rattfull är man om man har en promille eller mer.

Det är dumt, till och med mycket dumt, att köra rattfull. Men frågan är hur hårt en människa ska straffas för man överträtt gränsen så pass lite som Karin Pilsäter.

Enligt Nationalencyklopedins ordbok betyder ordet liberal att man är "anhängare av fritt och självständigt tänkande och står fri i förhållande till regler och bestämmelser".

Men när folkpartiet låter Karin Pilsäter ta konsekvenserna av sitt rattfylleri är det regelboken som gäller.

Inte den liberala friheten.

Lena Mellin