Flera gripna efter bråk i moské i Oslo

NYHETER

Fyra personer har gripits i Norge sedan en grupp rasande män gick till attack mot bedjande i en moské i Oslo.

Med knivar och bollträn gav sig angriparna på män som i fredags deltog i kvällsbönen i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskén. Några av gudstjänstdeltagarna fick knivhugg och slag av angriparna.

Sex personer skadades. För två av dem, en 27-åring och en 46-åring, var tillståndet allvarligt men stabilt på lördagskvällen. Båda opererades vid universitetssjukhuset i Ullevål för skador i magen och bröstet. De fyra övriga hade lättare skador, uppgav polisen på lördagskvällen.

Fyra personer greps under lördagen, misstänkta för vållande av kroppsskada, och flera gripanden väntades.

– Sex, sju personer kom inspringande mitt under bönen. De satte genast i gång att slå och hugga med knivar och bollträn, sade ögonvittnet Muhammad Hussain till NTB.

Angreppet pågick i några minuter.

En intern maktkamp mellan två fraktioner i moskén tros ha varit orsak till våldet.

– Vi i den muslimska miljön har fruktat att något sådant här skulle hända. En flera år gammal maktkamp har gjort att moskéstyrelsen har uteslutit flera medlemmar. Det har gjorts försök att medla men det har misslyckats, säger Mohammad Sharif, redaktör för det oberoende magasinet Qiadat, till NTB.

Alla inblandade är från samma område i Pakistan, säger Sharif, som själv inte har anknytning till moskén.

Den norsk-pakistanske politikern Danny Iqbal, som var i moskén under händelsen, säger till tidningen VG att norska myndigheter måste ingripa innan någon mister livet.

TT