Fem mördade i oroliga södra Thailand

Våldsamma protester mot premiärministern som anses ha roffat åt sig 15 miljarder

Foto: REUTERS
Över hundratusen thailändare krävde i dag att premiärminister Thaksin Shinawatra avgår.
NYHETER

Fem människor mördades på måndagen i våld i det oroliga södra Thailand.

Muslimska extremister misstänks ligga bakom.

Foto: AFP
En bild på den ifrågasatte premiärministern har satts i brand.

Samtidigt som våldsamma demonstrationer pågår mot Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra fortsätter våldet i de södra provinserna, där muslimska grupper protesterar mot den buddhistiska centralmakten i Bangkok.

Ett tiotal extremister med gevär öppnade eld mot två hus med buddhistiska familjer i byn Manangyong och satte sedan eld på dem, meddelade polis. Tre människor dödades.

Bara sex buddhistiska familjer bodde kvar bland muslimerna i Manangyong sedan flera andra buddhister nyligen flyttat ut.

Två muslimska män mördade

I samma provins, Pattani, mördades också två muslimska män på måndagen. Det var inte känt vad som orsakade attacken, men det förekommer enligt polis att extremister inriktar sig mot muslimer som anses samarbeta med regeringen.

Mord och överfall förövas ofta i de tre muslimskdominerade thailändska provinserna Narathiwat, Yala och Pattani. Under de senaste två åren har över 1300 människor dödats, varav flera hundra muslimer i samband med en demonstration mot överhögheten.

Böner och protester

I Bangkok mässade munkar från den buddhistiska extremistsekten Dharma-armén böner i gryningen till ännu en dag av protester mot premiärminister Thaksin Shinawatra, rapporterar Reuters.

En av de mest framträdanden fienderna till regeringschefen, Chamlong Srimuang, bad tillsammans med Dharma-armén framför palatset i Bangkok.

Omkring dem röjde arbetare upp efter demonstrationen i söndags kväll med som mest 60000 människor. Folkalliansen för demokrati beskrev demonstrationen som inledningen till dygnetruntprotester.

Men Thaksin höll fast vid att det skulle vara fel av honom att avgå eftersom han i så fall skulle ge efter för en liten grupp människor, inte den stora majoritet av thailändare som stödde honom i valet.

– Ni kan inte tvinga fram min avgång genom det här mötet. Under sådana omständigheter skulle min avgång innebära att demokrati inte betyder något, sade han till journalister i nordostprovinsen Khon Kaen, där han för kampanj inför nyvalet den 2 april.

TT