Personalen på Ryanair sover

Flygvärdinnorna hinner inte göra säkerhetskontrollerna

1 av 3 | Foto: TV 4
tagen på bar gärning Det brittiska tv-teamet avslöjar missförhållandena på lågprisflyget Ryanairs flighter. Bland annat är personalens arbetsdagar för långa. Dokumentären visar till exempel hur en av flygvärdinnorna somnar mitt under pågående flygning.
NYHETER

Personal som somnar under flygningar, bristande säkerhetskontroller och nedspydda plan som inte hinner städas.

Lågprisflygbolaget Ryanair får hård kritik i en tv-dokumentär.

-Om man inte betalar något för sin flygbiljett kan man inte räkna med att få något.

Det säger en av Ryanairs anställda i brittiska Channel 4:s "Ryan air på bar gärning" som visas i TV4 i kväll.

I dokumentären har de två reportrarna Mary Nash och Charlotte Smith under fem månader arbetat som kabinpersonal på irländska Ryanair.

Pressat tidsschema

Reportrarnas gömda kameror avslöjar bland annat att bolagets pressade tidsscheman innebär att man inte alltid hinner med säkerhetskontrollerna.

Även för städningen är det ofta ont om tid. Vid ett tillfälle uppmanas en av reportrarna att dölja kräklukt som inte hinner tvättas undan.

-Försök med after shave, tipsar kolleger.

En episod utspelar sig i Göteborg.

När reportern kollar passagerarnas pass läxas hon upp av en överordnad. Hon tar för lång tid på sig och ska bara bry sig om boardingkorten.

Arbetsdagarna är dessutom så långa att personalen somnar under flygningen. Kameran fångar en flygvärdinna som sover så djupt att hon nästan ramlar av sin stol.

Har inga bevis

Dokumentären fick stor uppmärksamhet när den visades i brittisk tv i februari. Ryanair, med vd Michael O"Leary i spetsen, var snabbt ute och tillbakavisade anklagelserna.

-Vi har en 20-årig intakt säkerhetskontroll. Det kommer upp över femton anklagelser i filmen. Både det brittiska och det irländska luftfartsverket har granskat dem, men inte funnit några bevis för att de stämmer, säger Ryanairs Nordenchef Lotta Lindquist-Brosjö till Aftonbladet.

-Vi har krävt av produktionsbolaget att få se oredigerat material, men inte fått det. Till exempel vill vi titta närmare på den del där en kvinnlig flygvärdinna somnar. Det finns ingenting som bevisar att den sekvensen är filmad inne i ett Ryanairplan.

Härifrån flyger Ryanair

Lina Kalmteg