Milosevics show

Serbiens exdiktator håller hov i Haag - inne på femte året

NYHETER

Slobodan Milosevic lyfter blicken från skrivbordet.

För en stund möts våra ögon.

Genom hans smala springor anar jag ett tjurigt trots blandat med en besvikelse över att jag är den ende journalist han ser på läktaren.

Foto: ap
drar ut på tiden Serbiens expresident Slobodan Milosevic har sin taktik klar: att dra ut på rättegången så länge som möjligt.

Serbiens förre president och diktator är inte intressant längre. Rättegången är inne på sitt femte år. I bästa fall kan en dom falla i slutet av året. Sedan väntar flera år av överklaganden.

Scenen i rättssal 1 på Chuchillplein i Haag säger det mesta.

Högst 10 av de 130 platserna är upptagna. Allmänheten inräknad.

Milosevic reser sig demonstrativt långsamt när domarna skrider in i svarta och röda rockar. Han erkänner inte domstolen och gör allt för att visa sitt förakt.

Expresidenten verkar trött. Klagar på "skrällande röster" i huvudet. Han vet inte om han orkar förhöra dagens vittne.

De tre domarna utväxlar menande blickar. Milosevics hälsoproblem är väl kända men det är också hans ständiga försök att dra ut på rättegången.

Direktsänds i Serbien

Den avlånga rättssalen är hans scen. Härifrån serverar han omvärlden "the Milosevic show". Framför allt spelar han ut för den nationalistiska publiken som sitter framför tv-apparaterna i Serbien och kikar på stationen B92:s direktsändningar.

Milosevics trotsiga uppträdande gör honom mer populär i dag än när han greps för fem år sedan. Serbiens nuvarande premiärminister Kostunicas popularitetssiffra är 20 procent. Milosevic har 17 enligt en färsk mätning.

I rättssalen talar han serbokroatiska med släpande röst. I början, när det fanns en internationell publik, valde han engelska.

För att Milosevic ska orka kör domstolen med tredagarsvecka och knappt fyra timmar per dag.

Milosevic rättar till den välskräddade mörkblå kavajen. Varje dag en nystruken skjorta och ny slips.

Den åtalade sitter längst bak i vänstra änden av rättssalen. För oss på andra sidan glasrutorna som täcker rummet från golv till tak är det som ett gigantiskt akvarium där Milosevic och de andra simmar runt.

Vakten bredvid den åtalade fyller på vatten i en vit plastmugg som han räcker Milosevic. Som utan ett ord tar emot den.

Under en hel dag ser jag inte tillstymmelse till leende i Milosevics ansikte.

Försvarar sig själv

Han sköter sitt eget försvar. De två advokater som rätten tvingat på honom tittar han inte ens åt.

Man behöver inte lyssna länge förrän Milosevics taktik blir uppenbar. Han vänder på rollerna. I stället för att bevisa sin oskuld till folkmord ger han en historielektion.

Via vittnet, i dag en serbisk fd parlamentsledamot från Kroatien, hävdar han att serberna var de verkliga offren. Kroater, albaner och bos-nier startade krigen och agerade bödlar. Domarna tröttnar snabbt och avbryter bryskt.

-Herr Milosevic ni ödslar dyrbar tid på sånt som inte har med åtalet att göra, säger huvuddomare Robinson med kort ton.

Så här har det hållit på i månader. Milosevic läser högt ur Kroatiens grundlag från 1974, tecknar en subjektiv bakgrund till krigen på Balkan.

Domarna suckar, avbryter och säger "let"s move on Mr Milosevic".

Milosevic väljer denna dag att göra som han brukar.

-Dobro (okej), säger han och fortsätter som om inget har hänt.

Mirko Klarin, serbisk journalist, har följt rättegången sedan första dagen. Han är övertygad om att Milosevic är beredd att göra vad som helst för att förlänga rättegången.

-För två månader sedan begärde han att få resa till Moskva för läkarvård. Får han inte snart okej kommer han att hitta på något. Det är hans enda chans. När rättegången är över är Milosevic slut. En nobody som glöms bort helt.

Hör röster i huvudet

Vid lunchtid blir Clarin sannspådd. Milosevic gungar på stolen och klagar åter på "skrällande röster" i huvudet.

Den alltid närvarande läkaren kommer springande med sin bruna väska. Rättegången avbryts.

Märkligast är att domstolen accepterar Milosevics förhalningstaktik.

-Domarna är livrädda att omvärlden ska få intrycket att han inte får en schyst rättegång, säger Edgar Chen, jurist vid Coalition for international justice. Därför låter de honom hållas.

En mycket tydlig rondör vid midjan visar att Milosevic och de övriga åtalade krigsförbrytarna lever ett förhållandevis gott liv.

Förutom sin cell har Milosevic ett kontor där han kan sitta och arbeta.

Här finns gym och en utomhusgård där han får vistas minst en timme om dagen. Får han långtråkigt kan han gå på fransk- eller engelskkurs eller lära sig använda datorer.

De åtalade krigsförbrytarna äter tillsammans och vid högtider och speciella tillfällen lagar de mat ihop. Rena gourmetmåltider, sägs det.

Får ta emot besök

Milosevic har tillgång till tidningar och kan titta på serbisk tv och andra satellitkanaler. Han får ta emot besök.

Trots snart fem år, hundratals vittnen och 30000 dokument är många av dem som nära följt rättegången inte övertygade om att Milosevic blir fälld.

-Ingen "rykande pistol" har presenterats mot Milosevic, säger Janet Anderson vid Institute for War and Peace Reporting.

Ingenstans finns en skriftlig order undertecknad av Milosevic. Inga vittnen som knyter honom direkt till Srebrenicamassakern.

Åtalet bygger på att han var Serbiens ledare och därför inte kan ha varit okunnig om vad som pågick. Åklagaren har försökt visa att Milosevic byggde upp parallella maktstrukturer där de verkliga besluten fattades.

Få tvivlar på Milosevics skuld men är den bevisad?

Beroende på de skrällande rösterna i Milosevics huvud kan det ta lång tid innan vi får svaret.

2005

2004

2002

2001

Foto: AP
Milosevic placeras i häkte i Belgrad.

RÄTTEGÅNGEN HITTILLS - i dagar och siffror

FN-TRIBUNALEN

Han startade kriget på Balkan

Århundradets rättegången kallades processen mot Serbiens ledare Slobodan Milosevic när den drog i gång. Det skulle bli en uppvisning i hur världen straffar krigsförbrytare - nu efter fyra år liknar det ett fiasko. I stället för att ge offren upprättelse har rättegången ökat Milosevics popularitet. Aftonbladets Wolfgang Hansson åkte till Haag för att svara på varför det blivit så.

Wolfgang Hansson