SM i upprördhet

NYHETER
Foto: 20TH CENTURY FOX, KRISTER HALVARS, LOTTE FERNVALL Montage: HÅKAN ELMQUIST
SLUtkränkt Det är 196 dagar kvar av valrörelsen. Hur ska vi få dem att handla om något annat än ömma tår?

Det måste finnas en lösning på det här. Så snart Mats Lindström hade rökts ut ur sin server begrep man vartåt det lutade: En lång, tröstlös och, framför allt, förorättad valrörelse.

Sossarna började med att antyda att moderater inte heller var så snälla. Valda journalister fick riktade tips om uttalanden och bilder. Moderaterna kontrade med SSU:s pedofilhemsida. Och med karikatyrteckningar. Fredrik som varulv, Fredrik ger Moder Svea chockterapi. OK, inga upplopp, inget flaggtramp, inga köpbojkotter mot Fonus, HSB, och Riksbyggen. Men vi kände igen det: man får inte avbilda Fredrik. Det är inte yttrandefrihet. Det är en kränkning.

Det blev tjugo år sedan Palme mördades. Sossar radade upp sig för att utgjuta sig om Palmehatet. Vifta med gamla klenoder: Palme som piltavla, Palme på skäret. Det var minsann de som blev kränkta först.

Ulv i fårakläder

Sedan läckte sossarnas kampanjplan: angrip Reinfelt för att vara en ulv i fårakläder. Ignorera kristdemokraterna. En ny vända kränkta moderater. Och ett tillfälle för kristdemokraterna att också låta harmsna.

Så, i går kväll gick den första av SVT:s dokumentärer om de sju riksdagspartierna. Denna gång: moderaterna. Det blir säkert samma visa. Kränkta moderater anklagar Sveriges television för att sprida just den fiendebild sossarna vill ha. Och på det kommer sossarna att svara att de känner sig kränkta av sådana påståenden, på SVT:s vägnar.

Så kommer de att hålla på. Någon har säkert påpekat att Leif Pagrotsky är kort och att Göran Persson är tjock. Någon har antagligen skämtat om Reinfeldts tunnhårighet och tecknat Göran Hägglund som medeltida inkvisitor. Chock! Kränkning! Övertramp! Ursäkt!

Fi känner sig också kränkta

Och då har vi ändå inte nämnt småspelarna. Feministiskt initiativ övade genom att hetsa upp sig över att även feministiska politiker blir föremål för karikatyrer. Nu har de satt två fifflare i topp på sin lista och vad tror ni den som nämner detta faktum kommer att få till svar? Kränkning!

Vi befinner oss bara i mars månad. Det är 196 dagar kvar av valkampanjen. Hur ska vi stå ut?

Förr i tiden löste man hedersfrågor som dessa genom en duell i gryningen. Snabbt, effektivt, slutgnällt. Göran och Fredrik, Marita och Sven-Otto: Vad sägs om Hagaparken, tisdag morgon?

Jag står för revolvrarna.

Johan Hakelius