”Fortsatt tortyr i irakiska fängelser”

Amnesty: USA lärde sig inget av Abu Ghraib-skandalen

NYHETER

Övergreppen i Abu Ghraib-fängelset var inget enskilt undantagsfall.

Tortyren och brotten mot de mänskliga rättigheterna i amerikanska och brittiska fängelser i Irak fortsätter, hävdar Amnesty International.

Enligt människorättsorganisationen har flera intagna torterats till döds.

Foto: Washington Post

Fångar som utsätts för elchocker. Fångar som piskas med plastkablar och tvingas stå i vattenfyllda rum när elektrisk ström släpps på i vattnet. Det är verkligheten i de amerikanska och brittiska fängelserna i Irak, hävdar människorättsorganisationen Amnesty i en 48 sidor lång rapport som presenteras i dag.

”Ingen kontakt med advokat”

USA och Storbritannien fick hård kritik efter avslöjandena om förhållandena i fängelset Abu Ghraib i Irak. Trots löften om bättring hävdar nu Amnesty att ingen förändring skett, och att övergreppen fortsätter.

Enligt Amnesty sitter minst 14 000 irakier i amerikansk och brittisk fångenskap. Många av dem har inte ens fått reda på vilket brott de anklagas för, och nekas kontakt med advokat och anhöriga. Andra har efter en tid i fängelse plötsligt släppts utan förklaring, enligt rapporten.

Ett fall som Amnesty tar upp handlar om Kamal Muhammad, 43, som satt fängslad i över två år - utan rättegång eller dom. ”Hans bror berättar att han inte fått tillräckligt mycket mat, och har gått ner omkring 20 kilo i fängelset”, skriver Amnesty.

”Amnesty har blivit lurade”

– Det finns otäcka tecken som pekar på att ingen lärdom har dragits av Abu Ghraib, säger Kate Allen, ordförande för brittiska Amnesty, till BBC.

Enligt amerikansk militär får de intagna ett papper som beskriver anledningarna till att de hålls fångna. Dokumenten ses över inom 90 till 120 dagar, hävdar USA.

En källa inom den amerikanska militären säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att det är fångar som sympatiserar med al-Qaida som lurat Amnesty International.

Tidigare:

Mia Carron