Nu hotas ”hippie-aporna” av utrotning

Fredlig schimpansart löser konflikter med en snabbis

NYHETER

De vänliga bonobo-schimpanserna har ett mycket gott kött.

Det anser apornas mänskliga grannar i Kongo.

Därför är de så kallade hippie-schimpanserna nära att bli utrotade.

Foto: AP
Bonobo-apan är en schimpansart som lever i Kongo. På grund av tjuvskytte hotas arten av utrotning.

Folk i de kongolesiska byarna som jagar aporna för det goda köttets skull, trots att de är fridlysta, vet inte om att de håller på att bli utrotade.

- Bonoboerna är en symbol för fred och kärlek, de är världens ”hippie-chimps”, säger Sally Cox som arbetar vid Bonobo Conservation Initiative i Washington, till CNN.

Att leva med hållningen "love, peace and understanding" förknippades med hippierörelsen. De som arbetar med att bevara bonoboerna tycker det passar bra in på apornas attityd till omvärlden.

- Att låta dem dö ut vore en katastrof, säger Sally Cox.

Hälsar med könsorganen

Det finns ungefär 5 000 djur kvar av bonobo-schimpanserna. För tjugo år sedan var de 100 000 i de kongolesiska regnskogarna.

Aporna är kända för sitt vänligskapliga sinnelag som de ofta uttrycker med sina könsorgan. De hälsar individerna i rivaliserande grupper välkomna genom att gnugga sina könsorgan mot deras.

Mindre gruff löser de gärna med en snabb runda sex.

De fredsälskande bonobo-schimpanserna lever högt upp i trädtopparna och är svåra att få syn på.

De är sårbara eftersom en hona bara föder vart femte år.

Blir berusade av palmvin

Men tjuvjägarna har flera olika metoder för att lura dem i fällan. Förutom att skjuta dem kan de till exempel oskadliggöra dem genom att sätta ut palmvin som berusar aporna.

En enda apa kan ge kött som när det säljs tryggar två månaders försörjning för jägaren. Och många av de som jagar vet inte om att arten enbart finns i Kongo.

Bonobo Conservation Initiative arbetar för att säkra hippie-apans överlevnad. Bland annat genom att sprida legenden om var den kommer ifrån. I vissa byar tror man att bonobo ursprungligen var en människa som gömt sig uppe i trädtopparna för att dölja sin nakenhet.

Läs mer

Simone Söderhjelm