Vi måste gå med i en allians

Simon, 16, tycker att Sverige ska ta ställning

NYHETER

Sverige är ett land som har varit skonat ifrån krig i ungefär tvåhundra år. Men vi kan inte vara säkra på att vi kommer klara oss ifrån krig i ytterligare tvåhundra år. Världen är en osäker plats, religion och åsikter går brett isär från person till person. Hur ska vi vara säkra då i denna vardag fylld med våld?

Att ha ett eget försvar och agera politiskt oberoende i alla konflikter kan vi glömma, visst skulle det vara skönt att slippa ta ställning. Men förr eller senare kommer det att komma en ny konflikt i världen.

Till slut kommer vi tvingas att ta ställning, och om vi väntar med att ta ställning så kommer vi inte att ha lika mycket att säga till om när konflikten väl brutit ut.

Nej, vi måste ta ställning och gå med i en allians. Vi har inget försvar att försvara oss själva med. Om vi tvingas försvara oss så får vi förlita oss till våra fränder, andra västerländer. Nej, det lilla vi har att komma med nu måste vi erbjuda till europeiska insatsstyrkor, eller gå med i NATO. Vi måste stärka våra band till andra nationer på det militära planet. Då kan vi känna oss trygga, med andra länder som hjälper oss och genom detta stärker vi våra utlandsrelationer.

Genom att gå med i den Europeiska insatsstyrkan kan vi också fortsätta med att yttra vår ståndpunkt i olika konflikter. Eftersom Europa står för yttrandefriheten!

Vi kan inte förneka att världen är fylld med våld. Det enda vi kan göra är att hålla oss ifrån problem, vilket kanske inte är så lätt. Exempel är när danskarna publicerade karikatyrer. Vi kan inte ta ställning emot danskarna, vi kan inte svika ett grannland. Då kan vi hamna i problem!

Jacques Chirac har sagt: ”Den enda metoden för en fredlig nation att vinna ett krig är att förhindra det.”

Klarar vi att förhindra krig?

Simon Nilsson , Lunarnamn: Thelittleponny