På besök i maktens korridorer

Ungt val fixade så att två unga killar fick besöka talmannen och riksdagen – här är deras berättelse

1 av 3 | Foto: Katarina Hennéus
klubbat Johan och Joacim följa med talmannen Björn von Sydow bakom kulisserna i riksdagen.
NYHETER

Klockan visade 05.40 när vi vaknade och efter tåg- och bussresa befann vi oss drygt fyra timmar senare på Stockholmscentral för att möta Katarina från Lunar-redaktionen. Vi presenterade oss inför varandra och tog en kort promenad till riksdagen. För att vi ska kunna röra oss någorlunda fritt i riksdagens många korridorer fick vi varsin ID-bricka. Talmannens pressekreterare mötte upp oss och följde oss upp till Björn von Sydows kontor. Vårt första intryck av Björn von Sydow var att han verkade vara en riktigt avspänd och skön typ, något som om än förstärktes ytterligare under dagen. Direkt släppte vår nervositet inför att träffa en av Sveriges mäktigaste män.

Efter att han visat oss runt lite i hans kontor och korridorer stod nu en fika på schemat, och vi begav oss till caféet där vi slog oss ned vid ett bord. De dryga 45 minuter vi fick äran att tillbringa med Björn von Sydow gick fort, han var väldigt pratglad och trevlig och svarade konkret och lättförståeligt alla våra frågor.

Björn von Sydow tillträdde som talman i september 2002 efter ett slutet val där alla i riksdagen röstar. Sveriges talman väljs på 4 år men brukar dock sitta längre.

En av talmannens viktigaste arbetsuppgifter är att leda arbetet i riksdagen, agera debattledare och hålla koll på vem som ska tala. För det krävs att man är bestämd och ordningsam. Skulle mot förmodan statsministern avgå är det faktiskt talmannens uppgift att lägga fram ett förslag till en ny. Björn von Sydow brukar regelbundet representera Sverige i ceremoniella sammanhang, och är ofta ute runt om i Sverige och träffar bland annat ungdomar och företagare.

– I mitt jobb måste man vara lättsam, humoristisk men ändå seriös, förklarade Björn.

Tre egenskaper som vi verkligen tyckte att han hade. Han verkar vara väldigt omtyckt och respekterad bland sina arbetskamrater i riksdagshuset.

Björn berättade att han ofta blir igenkänd på gatorna, men kanske inte alltid som talman eller politiker. Många kan inte sätta ett namn på ansiktet och var man har sett det, var det i en dokusåpa eller i en het politisk debatt? Han verkade ta lätt på ”kändisskapet”, och tycker det är väldigt trevligt när folk kommer fram för att prata.

Vi tackar Björn så hemskt mycket för den trevliga pratstunden, inte utan att ha blivit imponerade av hans öppenhet och personlighet. Besöket gick vidare upp till plenisalen, där vi träffade en skolinformatör som visade oss runt i riksdagshusen.

Vi hade båda besökt riksdagen tidigare men fick se betydligt mer den här gången, och vandrade runt i utskott, kamrar såväl som i trappor och korridorer.

Härnäst fick vi följa en slutdebatt om rattfylleri i en av kamrarna. En omfattande utredning hade gjorts om hur man ska kunna minska rattfylleriet, och nu hade man bjudit in gäster som fick ställa frågor till dem som jobbat med utredningen, nämligen justitie- och trafikutskottet.

Joachim, vår privata guide under dagen, till vardags skolinformatör berättade på ett mycket enkelt och informativt sätt hur riksdagen arbetar samtidigt som han visade oss runt i de väldiga husen. Han drog också en bra parallell mellan arbetet i riksdagen och hur ett klass- och elevråd fungerar. På partigruppsmötena diskuterar man igenom olika förslag inom partiet och hur man ska ta ställning till dem, vilket kan liknas vid ett klassråd i skolan. Frågorna går sedan vidare till ett utskott, som specialiserar sig på ett visst område, alltså elevrådet i det här fallet.

Tiden går fort när man har roligt och det var nu dags för en välbehövlig lunch där vi skulle få sällskap av ledamoten Luciano Astudillo (s). Samtidigt som vi njöt av den goda maten lyssnade vi på vad Luciano hade att säga. En väldigt trevlig och öppen kille som brann för det han gjorde. Han kom från Chile som treåring då han och hans familj bosatte sig i Malmö. Den nu 34-årige Luciano valdes in i riksdagen 2002 och sitter i arbetsmarknadsutskottet. Han är utbildad civilingenjör och klev in i politiken redan som 16-åring då han gick med i SSU.

Han berättar att livet som riksdagsledamot är hektiskt, med sena kvällar och mycket jobb på helger. Man måste hålla sig ständigt uppdaterad, läsa tidningar och följa de övriga medierna. Ingen vecka är den andra lik. Luciano veckopendlar och är inte bara aktiv i riksdagen utan också i valkretsen hemma i Malmö. Veckan är sedan fullspäckad med debatter, möten, utskotts- och partigruppssammanträden.

– Arbetslösheten kommer att bli en viktig fråga i valet i höst. Överhuvudtaget så kommer det att handla om de traditionella valfrågorna, och det kommer att bli ett spännande val, säger Luciano.

Under lunchen fick vi fint besök av Leif Pagrotsky, Sveriges utbildnings- och kulturminister, som tittade förbi, på väg till den sedvanliga frågestunden i plenisalen som äger rum varje torsdagseftermiddag.

Även vi begav oss efter kaffet upp till plenisalen för att iaktta frågestunden. Detta är en del av det kontrollsystem som vi har i Sverige. Riksdagsledamöter ställer egna frågor och får direkta svar av de ministrar som deltar, den här veckan bland andra skolminister Ibrahim Baylan, infrastrukturminister Ulrika Messing och just Leif Pagrotsky. Frågorna och svaren får vara högst en minut långa, vilket gör att det blir ganska korta och ”enkla” frågor. Det var kul att lyssna när det togs upp varierande och aktuella ämnen, samt att få höra hur ministrarna proffsigt och utan minsta nervositet svarade på frågorna. Vilka ämnen som tas upp bestäms helt av riksdagsledamöterna så det gäller att vara förberedd, här kan vilken fråga som helst komma.

Hela dagen genomsyrades av välplanerade besök, trevliga möten och positiva överraskningar.

Vi är oerhört tacksamma för att vi fick möjligheten att vi fått träffa Björn von Sydow, se riksdagen inifrån, haft äran att dela bord med Luciano, skaka hand med den mycket trevliga Leif Pagrotsky och en hel del annat som i alla fall inte för oss hör till vardagsrutinerna. Vi hoppas att ni nu åtminstone fått en viss uppfattning om vad riksdagen har att bjuda på.

Visste ni förresten att en riksdagsledamot kan få upp till 2 000 kilo post varje år?

Johan Helli och Joacim Eklund , Fellingsbro