Lägg ner försvaret

Erik, 20, tycker att pengarna borde användas till bättre saker

NYHETER

Så fort man säger att man är emot militären får man sneda blickar på sig.

”Vaddå, tänk om det skulle bli krig då?”

”Men tänk på allt annat de gör. Tänk om det skulle bli översvämning!”

Ja, jag har tänkt på det. Och jag tycker fortfarande det är fel att ha ett försvar. Under 2005 gick 44,1 miljarder till det svenska försvaret enligt den svenska budgetpropositionen. Jag säger det igen. Fyrtiofyra komma en miljarder. Låt det sjunka in. Det är väldigt mycket pengar. Som Du inte får en krona av, såvida det inte blir någon hemsk naturkatastrof, men ändå är med och betalar till.

Skulle det inte kännas bättre om en del av de 44,1 miljarderna användes till att ungdomar fick jobb, att skolorna fick god skolmat, att man slapp betala pengar för medicin och att tandvården blev billigare? På så vis skulle just du få smaka på kakan.

Låt oss för ett ögonblick tänka på vad vi har försvaret till, egentligen. För att försvara oss.

Mot vad?

Mot USA?

Mot Ryssland?

Är rädsla en tillräcklig anledning till att spendera 44,1 miljarder på ett försvar som i dagsläget inte behövs? För jag tvivlar på att stridsvagnar och automatvapen är en lösning mot terrordåd.

Sedan har vi den egentliga anledningen till varför vi skulle behöva ett försvar. Nämligen till att hjälpa till vid exempelvis naturkatastrofer. Låt oss då ge en budget till att utbilda folk till det. Låt det dessutom vara frivilligt. Låt dem som vill hjälpa till vid katastrofer göra det, och låt oss andra hållas utanför. Under 2005 kostade det som i 2005 års budgetproposition kallades för ”skydd och beredskap mot svåra påfrestningar” ungefär 3,5 miljarder. Resterande knappa 39 miljarder gick till totalförsvaret. Vill inte du ha en del av den kakan?

Så lägg ner skiten, och låt oss ungdomar som behöver pengarna få dem.

Har jag övertygat dig än? Eller tror du fortfarande att vi behöver försvaret, så som det fungerar idag, till någonting?

Erik Öhrn , Lunarnamn: Verlaine

ARTIKELN HANDLAR OM