Terroristerna går inte att stoppa

Emil, 17, tycker att försvaret måste stärkas för att stå emot terrorhot

NYHETER

Så gott som varje dag kan man läsa i dagspressen om nya terrordåd som skakar världen. I och med konflikterna i Irak ser vi självmordsbombare som en del av vardagen.

Irak känns relativt avlägset mot Sverige och Nordeuropa, ändå finns troligtvis en smärre grad av rädsla i var och en, hos vissa stor, andra mindre. Ju fler dåd som äger rum, ju vanligare känns det. Frågan är inte om ett attentat i Sverige kommer att äga rum, utan när.

Hur ska Sverige lyckas med det omöjliga; vi som har så mycket nedskärningar på försvaret? Att förebygga attentat i vårt kära land anser jag vara en otroligt svår uppgift, även fast den kanske inte är helt omöjlig. Det finns troligtvis inget att ta till mot dessa terrorister, inte som världen har bevisat idag.

Sverige har ju än så länge klarat sig undan, dock är det viktigt att komma ihåg att Sverige är mindre befolkningsmässigt, än till exempel London, där självmordsbombare tog många tusentals liv 2005.

Men är det verkligen så att det inte finns något ”intresse” i att planera ett attentat i Sverige, för att det drabbar för få människor? Naturligtvis är det inte ”bara” därför Sverige inte är någon måltavla ännu. Vårt land är ett av världens säkraste länder att bo i och rutinerna vid tullar etc. är stenhårda. Detta känner naturligtvis de allra flesta länder till, samtidigt som Sverige inte ligger i centrum såsom London, Paris eller Madrid.

Att hitta lösningar på något så komplicerat som terrorattentat går knappt. Detta beroende bland annat på att dessa överraskande attacker som kan äga rum var som helst i världen, när som helst. Därför är det viktigare att förbereda Sverige på en, eller kanske flera attacker redan nu så att beredskapen finns när denna dag kommer. Fler värnpliktiga är absolut nödvändigt, hur ska vi annars klara oss i denna situation? Vi måste vara beredda på att vi eventuellt inte får den externa hjälp vi räknar med i alla lägen!

Låt oss hoppas att jag, och många andra, har fel i att terrorn når Sverige inom en snar framtid, likaså hoppas jag att Sverige är alldeles för litet och säkert för att vara en tänkbar måltavla för dessa självmordsbombare.

Emil Ekbom , Lunarnamn: absolut_mandarin