Så gör du för att lyckas i politiken!

Lotta Grönings råd till alla som vill påverka

NYHETER

Jag tänkte ta på mig rollen som rådgivare för alla som vill lyckas i politiken. En del av mina politiska motståndare ramlar förmodligen baklänges av ren förskräckelse över detta påhitt.

Personligen har jag alltid prioriterat trovärdigheten före partilojaliteten, det är inte alltid uppskattat ska jag i ärlighetens namn erkänna.

Som politiker ska man ställa sig frågan: För vem arbetar jag? Det är förmånga som tror att de arbetar för partiet och inte för de människor de representerar. Partilojala blir lätt politrucker och då blir makten viktigast.

Det andra rådet jag vill ge handlar om trovärdighet. Ska du lyckas som politiker måste du tro på det du säger. Budskapet ska sitta inte bara förmedlas med ord utan med hela kroppen, med kroppsspråk. Då blir du levande och mänsklig – och trovärdig.

Du måste också ha egna idéer och konstruktiva förslag och problemlösningar.

Det räcker inte med att bara skälla på sina meningsmotståndare. Framgången bygger på att ditt eget budskap är trovärdigt, inte på att andras är dåliga.

Framtiden är viktig för en politiker.

Dagens politik går ut på att lyckan är fullständig om vi har en balanserad budget. Det fungerar inte! Då spelar folk hellre nätpoker eller bingolotto.

Du måste tro på framtiden, ha drömmar och en vision av vad det är för samhälle som ska byggas. Vad vi tillsammans kan förverkliga. Politik måste gå ut på att vi har ett gemensamt uppdrag och ett gemensamt ansvar. Inte att någon annan ska göra det åt oss.

Till sist. Tänk efter vad du behöver för att känna dig trygg när du talar inför andra. Kunskap förstås, sätt dig in i frågorna. För min egen del är kläderna väldigt viktiga, att jag trivs i dem.

Tänk att du ställer dig framför en stor folksamling. Alla blickar vänds mot dig, kanske är folk lite kritiska.

Då sitter tryggheten inte bara i det du ska säga utan också hur du känner dig som uttittad och granskad. Glömde du halva budskapet kan du räddas av utstrålningen, charmen och ett par snygga byxor.

Lycka till i en tuff värld och kom ihåg att politik är verkligen att vilja!

Läs mer

Lotta Gröning