Hiv-smittad fru höll tyst i nio år – nu åtalas hon

Födde två barn i äktenskapet men nämnde aldrig sin sjukdom

NYHETER

I nio år höll frun i äktenskapet tyst om att hon var hiv-smittad.

Idag åtalades hon för att hon riskerat hälsan på sin ex-make och på sina två barn.

– Det har funnits en uppenbar risk att både mannen, barnen och även andra personer i hennes närhet kunde ha smittats på grund av att kvinnan teg om blodsmittan, säger kammaråklagare Tord Josefsson i Helsingborg till aftonbladet.se.

Åtalet har fyra olika målsägande: Ex-maken, parets två små barn, samt en person som hjälpt kvinnan med att injicera blodproppslösande medicin. Kvinnan åtalas för försök till grov misshandel alternativt framkallande av fara för annan.

Om hon hade smittat någon med den dödliga sjukdomen så hade det blivit fråga om andra brottsrubriceringar, säger Josefsson.

Smittades på resa

Mannen och kvinnan levde ihop i Skåne under tiden 1995 till 2004. Under en utlandsresa blev kvinnan smittad, men när hon kom hem höll hon tyst. Hon berättade visserligen för en läkare vad som hänt, men sade samtidigt att hon och maken inte hade någon sexuell kontakt.

Det stämde inte.

2002 och 2003 födde hon parets bägge barn. Vid bägge tillfällena avböjde hon att bli hiv-testad.

Det var när kvinnan i samband med en operation hamnade på en infektionsklinik för ett och ett halvt år sedan som sanningen uppdagades. För mannen kom beskedet om smittan som en sådan chock att äktenskapet inte gick att rädda. Samtidigt inleddes en förundersökning om brott.

Dolt för alla

– Hon har levt i äktenskap och varit medveten om sin hiv-smitta men har förtigit och dolt sjukdomen för alla, säger kammaråklagare Tord Josefsson till aftonbladet.se. Jag påstår att det funnits risk för att barnen kunde smittats, dels under fosterlivet, dels vid förlossning och des under amningen.

– Det är inte för mig att bedöma hur stor eller liten risk för vidare smitta det funnits, saken är den att det funnits en risk.

Kvinnan erkänner sakförhållandena, det vill säga att hon dragit på sig hiv-smitta och tigit om det. För att bevisa riskerna det inneburit för hennes familj och närstående åberopar Josefsson flera experter till den väntande rättegången i Helsingborgs tingsrätt.

Uppträde

En uppslitande vårdnadsstrid mellan kvinnan och hennes man ledde för en tid sedan till ett uppträde på socialkontoret.

Maken hindrade exfrun och en socialsekreterare att lämna rummet genom att sätta sig på en stol och blockera vägen. Mannen har därefter åtalats för olaga frihetsberövande.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM