”Guantanamo bättre än belgiska fängelser”

OSSE-expert: Fånglägret på Kuba något av modellfängelse

NYHETER

Bryssel

Fångarna på den amerikanska Guantanamobasen har det bättre än de som är intagna i belgiska fängelser, hävdar säkerhetsorganisationen OSSE:s fängelseexpert.

Alain Grignard är vicechef för den belgiska federala polisens antiterrorenhet och ledde förra veckan en delegation till Guantanamo från Europeiska säkerhets-och samarbetsorganisationen (OSSE).

Vid en presskonferens på måndagen beskrev han det amerikanska fånglägret på Kuba som något av ett "modellfängelse", betydligt bättre än de flesta fängelser i hans eget hemland Belgien.

Bättre mat och kläder

Samtidigt påpekade han att det är "mental tortyr" att tvinga fångarna i Guantanamo att leva i åratal utan att veta vad som väntar dem.

Men i vissa avseenden är Guantanamo så bra som någon kan begära, sade han. Fångarna där har betydligt bättre möjligheter att få utöva sin religion, får bättre mat och kläder och har bättre tillgång till läkarvård än någon kan räkna med i ett belgiskt fängelse.

- Jag vet inte något belgiskt fängelse där varje fånge får sina egna muslimska tillbehör, sade Grignard och syftade förmodligen på Koranen, en huvudbonad och en bönematta.

Han sade att Guantanamo förvisso inte är någon idyll, men att han lagt märke till dramatiska förbättringar vid varje besök under de senaste två åren.

Med på resan var bland andra Anne-Marie Lizin, talman i belgiska senaten. Hon sade att det inte finns skäl att kräva att Guantanamolägret stängs omedelbart, men att det måste komma en tidtabell för en successiv avveckling av lägret.

För några veckor sedan beskrev en FN-rapport hur fångarna i Guantanamo utsätts för en behandling som kan liknas vid tortyr.

TT-Reuters