Frun ljög om hiv-smittan för sin make

Mannen: Barnen är i alla fall friska

NYHETER

Den hivsmittade kvinnan höll tyst om sin sjukdom i nio år och födde två barn.

I går åtalades hon för försök till grov misshandel.

-Ofattbart att hon utsatte oss för risken, säger exmaken.

Foto: André de Loisted
dödlig sjukdom Mannen och den hivsmittade kvinnan fick två barn tillsammans, men varken barnen eller mannen bär på smittan.

Kvinnan blev själv smittad som 20-åring när hon pluggade i ett europeiskt land. Hon drabbades av en svårbehandlad infektion. Den avslöjade att hon bar på det då dödliga viruset. Vid den här tidpunkten fanns det inte heller några bromsmediciner.

Hade oskyddat sex

Hon hade levt med smittan i åtta år när hon träffade sin blivande man 1995. De gifte sig efter några år och fick två barn i tät följd. Inte ens förlossningspersonalen kände till att kvinnan var hiv-positiv.

-Hon teg om och dolde sin sjukdom för alla. Det har funnits en uppenbar risk att mannen, barnen och andra personer kunde ha smittats, säger kammaråklagare Tord Josefson.

De enda som tycks ha känt till kvinnans sjukdom var hennes föräldrar och hennes läkare. Till honom hade kvinnan sagt att hon och maken inte hade sex. Men paret hade, enligt åtalet, ett stort antal oskyddade samlag.

Avslöjades

-NN har uppsåtligen försökt tillfoga honom en allvarlig sjukdom, skriver åklagaren.

Den 17 år gamla hemligheten avslöjades när kvinnan gått igenom en operation. En uppmärksam nyutbildad läkare läste i journalen, kollade uppgifterna och insåg att kvinnan omedelbart måste flyttas till infektionsklinik.

Knäckte äktenskapet

-Jag kallades till sjukhuset och fick lämna blodprov. Några timmar senare fick jag komma tillbaka med barnen, säger exmaken.

Proverna var negativa - barnen och mannen bar inte på det dödliga viruset.

-Att de är friska är det viktigaste av allt. Och det är ju inte förbjudet att föda barn för den som är hivsmittad, säger han.

Men avslöjandet knäckte äktenskapet och har lett till en uppslitande vårdnadstvist.

Mannen också åtalad

På måndag ska mannen inställa sig i tingsrätten, åtalad för olaga frihetsberövande. Han är misstänkt för att ha hindrat exfrun och en socialsekreterare att lämna rummet genom att sätta sig på en stol och blockera dörren ut.

Aftonbladet har, utan framgång, sökt den åtalade kvinnan.

Kerstin Danielson

ARTIKELN HANDLAR OM