De vinner på mejlen

S miste vass strateg – Reinfeldt fick gloria

NYHETER

Socialdemokraterna blev av med en av sina vassaste strateger. Fredrik Reinfeldt fick antydan till gloria.

Det är facit av mejlskandalen på s-högkvarteret.

Foto: björn lindahl
brevvänner Mejlskandalen kom som ett brev på posten för den borgerliga alliansen. S-strategen Mats Lindström fick lämna sitt jobb och Reinfeldt fick antydan till gloria.

Av allt att döma kommer överåklagare Kerstin Skarp inte att inleda förundersökning mot Mats Lindström, ombudsman med ansvar för socialdemokraternas opinionsundersökningar.

Lindström lämnade för elva dagar sedan sitt jobb på s-högkvarteret sedan det uppdagats att han skickat mejl som förtalade moderatledaren Fredrik Reinfeldt från sin jobbdator.

Det är alltså dags att summera konsekvenserna av mejlskandalen som i all sin enkelhet fick ganska stora konsekvenser.

1.Socialdemokraterna blev av med en av sina vassaste strateger ett halvår före valet. Partiet gör Sveriges mest sofistikerade opinionsmätningar och använder resultatet för att finkalibrera det politiska budskapet.

Mats Lindström har i sju år jobbat med undersökningarna och beskrivs som mycket duktig. Men nu tvingas alltså socialdemokraterna genomföra valrörelsen utan hans tjänster.

Fördel: Borgerliga alliansen.

2. Om mejlskandalen i all sin sjaskighet har någon vinnare så är det moderaternas Fredrik Reinfeldt. Han fick en antydan till gloria eftersom ett flertal höga politiker, bland andra Göran Persson, vittnade om hur obehagligt det är att bli utsatt för förtal.

I mejlen påstod Mats Lindström, under pseudonymen Veckans snackis, att Reinfeldt utnyttjade lettiska barnflickor, använde svart arbetskraft och lät bli att anmäla sina biinkomster. Även Reinfeldts pappa baktalades.

Fördel: Borgerliga alliansen.

3. En vanlig föreställning är att politiker ljuger och bedrar. Den fördomen fick en rejäl bekräftelse genom mejlskandalen.

Fördel: Ingen.

4. Mejlskandalen har också lett till att socialdemokraterna ska utarbeta nya etiska regler för hur man kommunicerar via partiets datorer. Anställda på partikansliet ska följa god sed och "socialdemokratins värdegrunder". Det innebär bland annat stopp för nya förtalsmejl.

Fördel: Socialdemokraterna.

Det är facit av mejlgate - en omdömeslös historia.

Lena Mellin