Barnfamilj avvisas - på grund av resa till Norge

Familjen Tejic blir nu fråga för regeringen

NYHETER

Flyktingfamiljen reste till Norge över dagen.

Därför avvisas de från Sverige, trots att de varit här i tre år.

– Det de faller på är Migrationsverkets egna regler, säger Gustav Fridolin (mp).

I dag tar han upp fallet med regeringen.

Tvåbarnsfamiljen Tejic från forna Jugoslavien trodde att den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd skulle hjälpa dem att få stanna i Sverige.

Nu har de gått under jorden igen.

För ett och ett halvt år sedan reste de till Norge över dagen. De hade fått ett avvisningsbeslut i Sverige och besökte den svenska ambassaden i Oslo för att göra en ny ansökan. Det åtta timmar långa besöket gör nu att den nya lagen från i höstas om uppehållstillstånd för främst barnfamiljer inte längre gäller dem.

– Den tid som räknas är den sammanhängande tiden i Sverige. Har man rest ut ur Sverige och därmed verkställt sitt beslut så omfattas man inte av lagen. Det spelar ingen roll om man varit utanför Sverige i en dag, tio dagar eller ett år, säger Peter Mokvist, jurist på Migrationsverket, till aftonbladet.se.

Skrevs i höstas

Den nya lagen skrevs i höstas och ska ge främst barnfamiljer och människor som varit i Sverige under lång tid rätt att stanna. Lagen gäller fram till sista mars.

Familjen Tejic med barnen Maja, tio, och Alex, sju, har varit i Sverige i tre år. De skulle förmodligen ha fått stanna - om det inte varit för det där besöket i Norge.

Miljöpartisten Gustav Fridolin är kritisk till Migrationsverkets beslut.

– Den här lagen gör tydligt att om man varit en lång tid i Sverige så ska lagen gälla. Om man varit en kortare tid i ett annat land så ska inte det beaktas, säger han till aftonbladet.se.

– Man kan visst göra tolkningen att familjen befunnit sig lång tid i Sverige. Barnen går i skolan här och det språk de pratar är svenska. Det de faller på är Migrationsverkets egna regler.

Ord mot ord

Ord står mot ord. På Migrationsverket menar man att man bara följer det beslut som Gustav Fridolin och de andra riksdagsledamöterna fattade i höstas.

– Mitt jobb och Migrationsverkets jobb är att rättstillämpa och tolka den lag som kommer från riksdagen. Något annat kan inte jag göra, säger juristen Peter Mokvist.

I dag träffar miljöpartiet och vänsterpartiet regeringen för att diskutera situationen.

Johanna Melén