Han bestämmer över dem som bestämmer

Talman Björn von Sydow styr i riksdagen – men får inte prata politik

1 av 3 | Foto: lasse allard
håller ordning Björn von Sydow är riksdagens talman och ser till att arbetet flyter på som det ska.
NYHETER

Han är socialdemokrat, fast samtidigt neutral, och hans rang är högre än statsministern.

Han bestämmer över dem som styr Sverige.

Det handlar om Sveriges talman – Björn von Sydow.

En normal arbetsvecka för Björn von Sydow innebär drygt 50 timmars arbete varav mycket kvällar. Men Björn von Sydow tycker ändå att det är relativt lugnt.

- När jag var försvarsminister jobbade jag nästan jämnt, men som talman kan jag påverka och styra min tid själv. Jag försöker till exempel alltid ha en kväll i veckan ledig.

Under tiden reser sig Björn upp ur fåtöljen och går och hämtar sin kalender och letar efter en vecka som kan betraktas som en typisk arbetsvecka.

- Hmm, få se här nu. Förra veckan besökte jag bland annat två valkretsar, satt i kammaren i tre olika pass, träffade Armeniens president, ledde panelsamtal, träffade ambassadörer, hade ett möte med alla utskottens ordförande och höll i ett Riksdagsstyrelsemöte. Dessutom hann jag med att träffa mina barnbarn. Det är ungefär så en typisk arbetsvecka ser ut för mig.

Slagen av kungen

Talmannen är riksdagens främste företrädare och den som leder arbetet i riksdagen. Att väljas till talman är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter kungen men före statsministern.

Sveriges nuvarande talman Björn von Sydow har suttit på posten sedan 2002. Hans kontor är pampigt och representativt med bekväma fåtöljer, fin konst på väggarna och en stor kristallkrona i taket.

Björn von Sydow tog steget in i politiken för mer än 30 år sedan. Intresset för politik föddes redan i tonåren men fördjupades när han arbetade som forskningssekreterare åt förre statsministern Tage Erlander då denne skrev sina memoarer i början av 1970-talet. Därefter väntade både en doktorsavhandling i statsvetenskap vid Stockholms universitet och politiska förtroendeuppdrag som kommunalpolitiker i hemkommunen Solna. Riksdagsledamot för socialdemokraterna blev han 1994, två år senare utsågs von Sydow till handelsminister och ytterligare ett år senare blev han försvarsminister.

Får inte prata politik

I september 2002 valdes han av riksdagen till posten som Sveriges talman och efterträdde socialdemokraten Birgitta Dahl – som var den andra kvinnan på posten, den första var moderaten Ingegerd Troedsson. Björn von Sydow fick lämna den partipolitiska debatten och lägga sina personliga åsikter på hyllan för att istället leda det politiska navet - riksdagen.

- Talmannen ska vara neutral och numera gör jag aldrig politiska uttalanden. Visst, jag pratar om demokrati och så, men jag får aldrig uttala mig i sakpolitiska frågor.

Var det inte svårt att växla roller?

- Nej, uppdragen är så vitt skilda att jag inte upplevde det som svårt. Fast det är klart, jag måste alltid tänka på att vara talman. Jag gick från att ständigt ha arbetat med ställningstaganden och att ha en roll i den offentliga debatten som försvarsminister till rollen som talman där huvuduppgiften är att jag ska skapa lika förutsättningar för alla partier i enlighet med de demokratiska former vi har i Sverige.

Svårt att hålla vikten

Talmannens främsta uppdrag är att leda arbetet i riksdagen, leda förhandlingar i kammaren, representera Sverige både politiskt och socialt, samt om regeringen avgår är det talmannens uppdrag att komma med förslag på ny statsminister, något som är unikt för Sverige. I andra demokratier är det statschefen som leder arbetet kring ett regeringsskifte.

Vad är det bästa med att vara talman?

- Att jag får vara mitt i politiken, att sitta i kammaren och att leda debatterna är det bästa med att vara talman. Jag gillar att lyssna på diskussioner, det handlar nästan alltid om något som berör.

Och det sämsta?

- Det är min ojämna och ständiga kamp mot vikten. Alla representationsmiddagarna och den goda maten gör att jag har svårt att hålla vikten.

Björn von Sydow

Så väljs talmannen

3 saker du inte visste om talmannen

Katarina Hennéus ([email protected])